Aproape 600 de persoane din Sălaj aflate în dificultate vor fi sprijinite prin intermediul unor proiecte de asistenţă socială ale unor unităţi de cult, asociaţii şi fundaţii, finanţate de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj cu 2,2 milioane de lei.
“Toate cele 24 de proiecte de asistenţă socială depuse în cadrul programului de finanţare derulat de Consiliul Judeţean Sălaj au fost declarate câştigătoare. Prin această iniţiativă, administraţia judeţeană oferă finanţare nerambursabilă unităţilor de cult, asociaţiilor şi fundaţiilor care acordă asistenţă socială persoanelor aflate în dificultate din Sălaj.În total, 587 persoane – vârstnici afectaţi de boală, sărăcie şi excluziune socială, adulţi şi copii cu dizabilităţi, persoane defavorizate, copii aflaţi în situaţia de risc de separare de părinţi, părăsiţi de părinţi, cu risc de abandon şcolar – vor beneficia de servicii sociale la domiciliul asistatului, în centre de zi ori cantine sociale”, se arată într-o informare a CJ Sălaj.
Potrivit sursei citate, prin aceste proiecte vor fi create sau cofinanţate 59 de locuri de muncă.
Cheltuielile eligibile includ salariile de încadrare ale personalului calificat în domeniul asistenţei sociale, în limita a 90% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată (inclusiv plata aferentă contribuţiei asiguratorie pentru muncă, diferenţa reprezentând partea de cofinanţare a beneficiarului).
Cele 587 persoane se încadrează în categoria vârstnicilor peste 65 de ani, cu incapacităţi fizice de sănătate şi, capacităţi reduse de îngrijire, a căror sursă de venit nu depăşeşte 2.500 lei/persoană singură, respectiv 4.000 lei/cuplu, copiilor aflaţi în dificultate, cu risc de separare de părinţi sau părăsiţi de părinţi, copiilor, tinerilor şi adulţilor cu dizabilităţi.
Anul trecut, prin intermediul acestui program finanţat de la bugetul judeţului, 511 persoane defavorizate din Sălaj au beneficiat de servicii sociale la domiciliul asistatului, în centre de zi, cantine sociale şi în centre de zi pentru copii şi tineri cu dizabilităţi. De asemenea, au fost cofinanţate 55 de locuri de muncă – majoritatea în mediul rural, iar 21 de entităţi prestatoare de servicii sociale au fost sprijinite să funcţioneze.