A venit minivacanţa de Rusalii. Ce ni se recomandă


În contextul sărbătoririi Rusaliilor Orodoxe, în perioada 21 – 24 iunie a.c., Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj va mobiliza efective suplimentare, iar  polițiștii sălăjeni vor fi la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile).

Poliţişti de la ordine publică, poliţie rutieră, arme, economic, investigaţii criminale, transporturi și de la alte structuri cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice se vor afla în stradă și în proximitatea locurilor cu un aflux mare de persoane, pentru prevenirea și combaterea infracționalității, asigurarea și menținerea ordinii și liniștii publice, fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor de circulație.

Poliţiştii sălăjeni vor acţiona în sistem integrat, împreună cu jandarmi, pompieri și celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice, pentru combaterea infracţionalităţii stradale, a furturilor de şi din autoturisme, din buzunare, a tâlhăriilor, precum şi pentru identificarea persoanelor şi bunurilor urmărite în temeiul legii, urmând a fi efectuate controale în locurile și zonele de interes operativ.

Polițiștii rutieri vor efectua filtre sau controale în trafic pe drumurile naţionale care tranzitează judeţul şi pe drumurile judeţene şi comunale, vor folosi la capacitate maximă aparatura de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor și vor acționa pentru combaterea excesului de viteză, depistarea participanţilor la trafic care manifestă agresivitate în conducerea autovehiculelor sau efectuează depăşiri neregulamentare şi, în general, pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere.

În perioada minivacanței care va debuta în acest sfârșit de săptămână, jandarmii sălăjeni vor acționa, cu efective suplimentare, alături de partenerii instituționali, în scopul menținerii unui climat de ordine și siguranță publică pentru cetățenii care se vor afla în spațiile publice.

Vom fi la datorie pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică în zona lăcașurilor de cult unde se vor desfășura manifestări religioase prilejuite de sărbătoarea Rusaliilor.

Misiunile forțelor de ordine vor avea în vedere protecția participanților, prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură să tulbure ordinea și liniștea publică, atât în zona lăcașurilor de cult, cât și pe traseele de afluire / defluire și în locurile aglomerate.

Totodată, jandarmii sălăjeni vor asigura măsurile de ordine publică la toate evenimentele cultural artistice ce vor avea loc în spațiul public, iar prin măsurile pe care le-am pregătit, vom avea grijă ca fiecare cetățean să petreacă perioada minivacanței în condiții de siguranță.

De asemenea, vom acorda atenție și modului de respectare a prevederilor Legii nr. 54 din 2012, privind desfăşurarea activităţilor de picnic, sens în care adresăm rugămintea celor care vor alege să-și petreacă timpul liber în natură, să respecte obligațiile legale referitoare la acest tip de activate.

Facem apel la toți cei care vor participa la aceste manifestări, să evite implicarea în activități sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor, să respecte recomandările forțelor de ordine, dacă sunt însoțiți de copii, să îi supravegheze cu atenție, să acorde atenție modului de păstrare a bunurilor și obiectelor personale, iar în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, să solicite sprijinul celei mai apropiate patrule de jandarmerie sau poliție, ori să apeleze numărul unic de urgență „112”.

Pentru ca bucuria minivacanței de Rusalii să nu fie umbrită de producerea unor evenimente neplăcute, I.S.U. „Porolissum” Sălaj recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive:

 • instalarea corturilor şi grătarelor se face numai în locurile de popas special amenajate în acest sens;
 • focurile de tabără şi cele pentru prepararea mâncării pot fi aprinse doar în locurile special amenajate, cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în niciun caz pe timp de secetă excesivă ori în condiţii de vânt;
 • nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat;
 • înainte de plecare asiguraţi-vă că focul este stins. Stropiţi cenuşa cu apă, până când jarul este stins complet;
 • dacă observați focuri lăsate de alţii, stingeţi-le;
 • supravegheaţi în permanenţă copiii;
 • resturile de ţigări nu se aruncă la întâmplare;
 • menţineţi curăţenia în pădure: aruncaţi deșeurile doar în locurile special amenajate;
 • în cazul în care vă cazați într-o unitate turistică solicitați de la recepție informații referitoare la regulile de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate, a modului de comportare, evacuare și de anunțare în timp util în caz de incendiu, în aceste locații;
 • nu utilizați consumatori electrici improvizaţi sau care prezintă defecțiuni, nu lăsați sub tensiune aparatura electrică nesupravegheată şi nu modificaţi destinaţia circuitelor existente. În situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens sesizaţi imediat administraţia unităţii de cazare;
 • Anunţaţi imediat orice incendiu pe care îl observaţi la 112!

Toate subunităţile de pompieri din județul Sălaj sunt pregătite pentru a face faţă evenimentelor care s-ar putea produce în această perioadă, pentru asigurarea unui climat de siguranţă şi linişte cetăţenilor, cărora le dorim o minivacanţă frumoasă şi liniştită.

În perioada minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe, specialiștii antidrog din județul SĂLAJ vor desfășura, la nivel local, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.

Recomandăm tuturor să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor, mai ales dacă participă la evenimente cu public numeros, să nu consume substanțe psihoactive și nici  să nu consume alcool în exces, să se hidrateze constant, cu apă, pentru a putea preveni orice incident nedorit.

Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Consumul unor astfel de substanțe acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, și afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce generează o conduită necorespunzătoare în conducerea autovehiculelor.

Agenţia Naţională Antidrog reamintește că, în cadrul proiectului DepreHUB, este funcțională linia telefonică adresată persoanelor consumatoare de droguri sau aparținătorilor acestora, prin intermediul căreia se oferă consiliere psihologică 24 de ore din 24, 7 zile din 7.  Numărul de telefon DepreHUB este 0374.456.444.Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *