Peste 100 de elevi ai Liceului Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău au participat la o activitate pe linia prevenirii și conștientizării consecințelor asociate consumului de droguri, marți, 26 martie 2024.
Activitatea a fost inițiată de polițiștii Biroului Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj, Consiliul Județean al Elevilor Sălaj, Crucea Roșie și Organizatia Neguvernamentala „Teen Challenge”, în cadrul Campaniei județene „How To Survive High School”.
Scopul acestei activități a fost informarea corectă a tinerilor privind efectele nocive ale drogurilor și repercusiunile generate de consumul unor astfel de substanțe, prin intermediul poveștilor de viață a unor tineri care se luptă zilnic cu această adicție.
Principalii termeni referitori la droguri:
– drogul – este substanţa licită sau ilicită al cărei consum (determină fenomene de dependenţă şi toleranţă.
– dependenţa – este fenomenul caracterizat prin nevoia imperioasă sau persistentă de a continua utilizarea drogului, ignorând consecinţele în plan fizic, psihologic şi social, în scopul obţinerii unei stări de bine sau pentru a evita starea de disconfort generată de întreruperea consumului substanţei respective.
– sevrajul – denumit şi „sindrom de abstinenţă” reprezintă un ansamblu de simptome fizice şi psihice, ce apare la întreruperea administrării unei substanţe psihoactive, la administrarea unei doze insuficiente din această substanţă sau după administrarea unui medicament cu proprietăţi antagoniste faţă de cea psihoactivă.
Adevărul despre droguri:
– Nu rezolvă problemele.
– Nu te fac liber.
– Creează dependență.
– Nu ușurează comunicarea.
– Te exclud din familie, din societate.
Recomandări:
– Nu încercați consumul de droguri, cândva veți deveni în mod sigur dependenți de ele!
– Gândiți-vă de două ori înainte să acceptați diferite propuneri cu privire la droguri!
– Curajul nu se dovedește consumând droguri!
– Nu intrați în relații cu plasatorii de droguri, indiferent cât de tentante sunt „atențiile” (doze gratuite, bani, obiecte etc.)!
– Dacă aveți un prieten consumator de droguri, nu îl evitați și îndrumați-l să ceară sprijinul familiei, profesorilor, medicului sau altor persoane care îl pot ajuta!