Departamentul de Stat al SUA își declară îngrijorarea cu privire la informațiile din raportul CSAT privind implicarea “malignă” a Rusiei în procesul electoral din România. Avertizează că o îndepărtare de alianțele occidentale “ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA în domeniul securității cu România, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”.
La câteva ore după desecretizarea documentelor care arată implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale și parlamentare din România, în favoarea candidatului lui Călin Georgescu, Departamentul de Stat al SUA a emis un scurt comunicat care exprimă nu numai îngrijorare, dar sugerează și continuarea unei acțiuni de contracarare a atacului, precum și un avertisment privind cooperarea economică și militară, în cazul schimbării politicii externe a României.
Comunicatul integral (cu sublinierile Biziday):
“Am urmărit îndeaproape alegerile din România. Este opțiunea poporului român pe cine va alege, iar Statele Unite nu interferează cu această alegere sau cu acest proces.
Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne, menite să influențeze integritatea procesului electoral din România. Datele la care se face referire în raport ar trebui investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral al României.
Statele Unite apreciază contribuțiile României ca un puternic aliat NATO și partener în Uniunea Europeană. Progresul câștigat cu greu, de ancorare a României în comunitatea transatlantică, nu poate fi respins de actorii străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de la alianțele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA în domeniul securității cu România, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.
Printr-un parteneriat de durată, am făcut progrese importante în cooperarea noastră în domeniul apărării, în parteneriatul economic, dar am făcut și pași către eliminarea vizelor de călătorie. Vom continua să lucrăm împreună pentru a păstra securitatea națiunilor noastre, precum și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”.
Sursa: Comunicat al Departamentului de Stat al SUA