Aproximativ 100 de mame minore în Sălaj, în fiecare an 


Peste 100 de mame minore se înregistrează, anual, la nivelul judeţului Sălaj, unele dintre acestea fiind la al doilea sau chiar al treilea copil, reiese dintr-o analiză a directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş.
Potrivit statisticilor DSP Sălaj, în fiecare din ultimii cinci ani numărul mamelor minore a fost mai mare de 100, reprezentând circa 8% din totalul naşterilor anuale.
În 2023, din 1.461 de naşteri, 8% au fost la minore, respectiv 116 mame cu vârste mai mici de 18 ani. Dintre aceste, 23 de mame minore au fost la al doilea copil, iar în patru situaţii a fost vorba de o a treia naştere.
În Sălaj, cele mai multe naşteri la mame de sub 17 ani a fost în anul 2019, 118 cazuri, iar cele mai puţine au fost în 2021, 90 de cazuri. În primul trimestru al anului în curs sunt deja înregistrate 29 de cazuri de naşteri la mame sub 17 ani.
Potrivit Ligiei Marincaş, tinerele ajung mame minore din cauza lipsei de educaţie, dar şi a sărăciei şi dorinţei de a scăpa de un mediu ostil.
“Pe lângă lipsa de educaţie sexuală, multe mame minore, ajung în acea situaţie din cauza lipsurilor materiale, dar, spun specialiştii în educaţie socială, şi din dorinţa de a scăpa de necazurile de acasă. Au fost cazuri în care au crezut în buna credinţă a unui partener salvator, care promitea că le va oferi o viaţă mai bună. Iniţial, credeau că scapă de problemele de acasă, dar în cele din urmă nu era ceea ce-şi imaginau”, a declarat directorul DSP Sălaj.
Dintre mamele minore, circa o treime sunt din mediul urban şi două treimi din mediul rural.
Conform statisticilor oficiale, România avea, în anul 2021, cel mai mare număr de copii născuţi de mame minore din Uniunea Europeană, respectiv 8.024.


Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *