Astăzi începe Euro 2024 – România întâlnește luni Ucraina


Campionatul European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, debutează astăzi cu partida dintre selecţionata ţării gazdă şi Scoţia, la Munchen, de la ora 22:00, în Grupa A.

EURO 2024 reuneşte 24 de echipe în şase grupe a câte patru formaţii, între care şi România, care va juca în Grupa E, alături de Belgia, Ucraina şi Slovacia. România va debuta pe 17 iunie, împotriva Ucrainei, la Munchen, iar apoi va mai înfrunta selecţionatele Belgiei, pe 22 iunie la Koln, şi Slovaciei, pe 26 iunie la Frankfurt.

Pentru România este a şasea participare la Campionatul European, după cele din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016.

 

România va fi reprezentată la EURO 2024 şi de o brigadă de arbitri, formată din Istvan Kovacs (arbitru de centru), Vasile Marinescu, Ovidiu Artene (arbitri asistenţi) şi Cătălin Popa (arbitru VAR).

Fiecare echipă va disputa trei meciuri în grupă, întâlnind o singură dată fiecare adversar. După aceste meciuri, primele două echipe din fiecare grupă se vor califica în optimile de finală, alături de cele mai bune patru echipe de pe locul trei.

 

În caz de egalitate între cel puţin două echipe din aceaşi grupă, ele vor fi departajate – în ordine – conform numărului de puncte, golaveraj şi numărul de goluri înscrise în confruntările directe.

 

Cele 24 de echipe naționale sunt aranjate în 6 grupe astfel:

 

Grupa A: Germania, Scoția, Ungaria și Elveția

Grupa B: Spania, Croația, Italia și Albania

Grupa C: Slovenia, Danemarca, Serbia și Anglia

Grupa D: Polonia, Olanda, Austria și Franța

Grupa E: Belgia, Slovacia, România și Ucraina

Grupa F: Turcia, Georgia, Portugalia și Cehia

 

Fiecare echipă va disputa trei meciuri în faza grupelor, iar calificarea mai departe o vor obține cele de pe locul 1 și 2, dar în anumite cazuri și locul 3 pe baza unui clasament al tuturor echipelor aflate pe acest loc.

 

Așadar, există un clasament de 6 poziții al echipelor care se află pe locul 3 în fiecare grupă. Primele 4 cele mai bune naționale ale acestui clasament se vor califica în rundele eliminatorii. În cazul în care unele echipe sunt la egalitate de puncte în clasament, criteriul următor de ierarhizare este golaverajul, după care golurile înscrise, victoriile, punctele de disciplinare (echipa cu cele mai puține cartonașe galbene și roșii se va califica) și în ultimul rând rankingul calificărilor europene.

 

Semi-finalele vor avea loc pe 9 și 10 iulie (marți și miercuri) pe Munich Football Arena, respectiv BVB Stadion Dortmund. Meciul cu numărul 51, finala, se va juca în Berlin pe Olympiastadion Berlin, pe 14 iunie (duminică).

 

Supercomputerul companiei Opta (responsabilă de statistici și date sportive) a postat predicțiile sale pentru Euro 2024 și o are ca favorita pe Anglia cu un procent de 19.9%. Foarte aproape de Anglia este Franța cu 19.1%. Germania, Spania și Portugalia le urmează în această ordine pentru a completa un top 5. În clasamentul Opta, România este clasată pe locul 20 cu 0.5% șanse de a câștiga turneul și cu 18.3% șanse de a ajunge în sferturile de finală.

 

UEFA Euro 2024 nu este însă singurul eveniment sportiv din această vară. Jocurile Olimpice 2024 vor avea loc la doar câteva zile după Campionatul European din Germania, primele meciuri începând cu 24 iulie. Competiția este găzduită de Paris și va ține până pe 11 august, potrivit Eurosport.Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *