Atenție! Plata cu cardul este obligatorie pentru toți comercianții, inclusiv în piețe


Toți comercianții, persoane fizice autorizate și societăți comerciale, au obligația să accepte plăți prin mijloace electronice.

Avem o nouă reglementare cu privire la plata cu cardul. Toți comercianții, persoanele fizice autorizate și societățile comerciale au obligația să accepte plăți prin mijloacele electronice. Legea a intrat în vigoare ]ncep\nd din 16 iunie. Măsura este menită să stimuleze utilizarea mijloacelor moderne de plată și să faciliteze accesul clienților la tranzacții electronice.

Comercianții sunt obligați să accepte cel puțin o modalitate de plată fără numerar, adică o plată electronică. Aceasta nu înseamnă, însă neapărat că vor fi obligați să-și cumpere aparate speciale de încasare prin bancă – POS-uri, atât timp cât plățile și încasările se pot face prin diferite metode, cu telefoanele mobile.

Legea 406/2023, ce este aplicabilă din 16 iunie 2024, obligă însă comerciantul să aibă un cont bancar unde clientul să plătească prin diferite mijloace, dacă optează pentru asta, arată avocatnet.ro. Legea amintește de „cel puțin un instrument de plată fără numerar”.

 

Ce prevede legea 

Legea reglementează utilizarea cardurilor bancare și plata cu cardul bancar la comercianți, incluzând prevederi pentru avansuri cash din magazine. Aceste avansuri sunt evidențiate distinct pe bonul fiscal și nu pot depăși suma de 500 de lei.

Tranzacțiile pentru avansul în numerar sunt tratate ca retrageri de numerar de la bancomate. Comisioanele aferente acestor tranzacții sunt stabilite conform contractelor în vigoare între părți. Comercianții pot percepe un comision de până la 1% din valoarea avansului acordat de la titularul cardului.

Produsele din piață vor fi achitate cu cardul

Astfel de tranzacții sunt posibile din această săptămână, iar comercianții sunt obligați să le ofere clienților varianta achitării produselor și altfel decât cu numerar. Măsura nu îi vizează, însă și pe producătorii agricoli. Pentru fiecare tranzacție efectuată, vânzătorilor li se percepe un comision.

 

Care sunt amenzile

Magazinele trebuie să afișeze la loc vizibil semnul privind disponibilitatea acestui serviciu, împreună cu informații despre costurile asociate. Începând cu 16 iunie 2024, toate firmele, PFA-urile și întreprinderile individuale sunt obligate să ofere clienților posibilitatea de a plăti cu cardul bancar pentru bunurile și serviciile achiziționate.

ANAF ar putea începe în curând controale pentru a verifica dacă firmele, PFA-urile sau întreprinderile individuale oferă posibilitatea plății fără numerar. Amenzile pentru comercianții care nu respectă această obligație încep de la 5.000 de lei.Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *