Autospecială ultraperformantă la ISU Sălaj. Perforează cu apă lemnul, fierul sau betonul


O autospecială ce poate perfora prin apă cu înaltă presiune diferite materiale, precum lemnul, fierul sau betonul, sprijinind astfel pompierii în intervenţiile în situaţii dificile, a intrat recent în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, anunță Agerpres.

Colonelul Adrian Dobocan, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, a precizat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Autospeciala de Primă Intervenţie pentru lucrul cu apă de Înaltă Presiune şi Hidroperforare a fost achiziţionată în cadrul proiectului “Viziune 2020”, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, construcţia şi dotările sale conferindu-le pompierilor multiple avantaje faţă de soluţiile tradiţionale avute la dispoziţie.

Potrivit acestuia, vehiculul destinat intervenţiei la incendii a pompierilor profesionişti permite deplasarea rapidă la locul intervenţiei, posibilitatea hidroperforării diverselor materiale de construcţii şi răcirea incintelor cuprinse de foc, prin pulverizarea apei sub forma de ceaţă în interiorul acestora.

“După cum ştiţi, incendiile sunt variate, obiectivele la care noi intervenim sunt variate şi, în consecinţă, şi mijloacele de materiale de construcţii pot fi diversificate. Practic, avem posibilitate hidroperforării acestor materiale de construcţii şi implicit răcirea acestor incinte, zone, spaţii înguste în care noi nu avem acces, spaţii care, din multe puncte de vedere, inclusiv al temperaturii, fumului, mediului, ne pun probleme. Cu acest dispozitiv de hidroperforare şi lucru cu apă la înaltă presiune ne descurcăm”, a subliniat Adrian Dobocan.


În cadrul unei demonstraţii privind capabilităţile acestei autospeciale, locţiitor comandant Detaşament de pompieri Zalău, locotenent colonelul Olimpiu Jurcă, a adăugat faptul că autospeciala este benefică având în vedere că se poate folosi la apartamente şi spaţii închise, sistemul dezvoltând o presiune de aproape 300 de atmosfere şi o viteză de circa la 20 de metri pe secundă, amestecul format din apă şi un compus abraziv perforând atât lemn, fier, cât şi produse ceramice, inclusiv beton.

De asemenea, această autospecială este echipată şi cu alte dotări performante, cum ar fi o prelată pentru incendiile la maşini, sistem de iluminat pe timp de noapte, unelte de descarcerare, un aparat de termoviziune pentru căutarea şi salvarea rapidă a victimelor în condiţii de vizibilitate redusă, pentru monitorizarea evoluţiei focarelor şi pentru identificarea opţiunilor alternative de acces şi intervenţie.

Valoarea acestei autospeciale este de circa 1,4 milioane de lei.



Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *