Bacalaureat 2024. Absolvenții de liceu susțin acum examenul la Limba română


Subiectele la Limba română de la Bac 2024 vor fi publicate în secțiunea specială de pe edu.ro, unde va fi disponibil și baremul de corectare. Probele scrise de la Bacalaureat 2024 au început astăzi, 1 iulie, cu examenul la Limba română, cel care le ridică mereu cele mai mari probleme absolvenților de liceu, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației. Subiectele și baremul vor putea fi consultate și pe digi24.ro, imediat ce vor fi disponibile.

Candidații au avut acces  în centrul de examen de la 7.30 la 8.30. Nu au avut voie să intre în sala de examen cu telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc.

Cei care încalcă regulile pot ajunge să fie eliminați din examen. La accesul candidaţilor în centrul de examen se procedează astfel: un cadru didactic şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate, şi verifică dacă fotografiile corespund; candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen; candidaţii sunt atenţionaţi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen şi să nu staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute; candidaţii care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora, precizează metodologia de organizare a examenului de bacalaureat.

Sălile în care se desfășoară examenul de bacalaureat au camere de supraveghere video și audio, iar membrii comisiilor de bacalaureat sunt instruiți în legătură cu descărcarea și multiplicarea subiectelor, predarea și preluarea lucrărilor scrise, evaluarea lucrărilor scrise, depozitarea bagajelor. Activitatea de monitorizare a desfășurării examenului de bacalaureat prin intermediul camerelor de supraveghere se desfășoară în conformitate cu o procedură stabilită de Comisia Națională de Bacalaureat. Pentru desfășurarea corectă a examenului se verifică prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude, tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude, tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv. Dacă se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidaților din examen. Comisia de bacalaureat din centrul de examen anunță comisia de bacalaureat județeană, care propune eventualele măsuri de sancționare și informează Comisia Națională de Bacalaureat.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12,00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12,00 – 18,00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie. Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obţinând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *