Biserica de lemn din Brebi, impresionantă prin frumusețea detaliilor: Căderea lui Adam și a Evei; fecioarele nebune, despletite; un dascăl învățând un copil


Din start, atunci când o vezi, Biserica de lemn din Brebi, Sălaj, te impresionează prin dimensiunile ei. Nu e doar mai mare ca alte biserici de lemn de pe Valea Agrijului (și nu numai), având o formă care te duce cu gândul la un fel de catedrală. Mai sînt și cele trei gemulețe, ca niște ochi, așezate pe fiecare din cele patru părți ale turnului, și care par că stau de veghe. Apoi, după ce intri, frumusețea detaliilor, bine păstrate, având în vedere vechimea lor, te fac să spui: ”Da, e una din cele mai frumoase biserici de lemn din Sălaj”.

 

 

 

Așezată pe un deal mai mic, la poalele căruia curge un afluent al văii  Brebiului,

biserica de lemn e vie, aici slujindu-se, încă, cu diferite ocazii.

E bine păstrată, îngrijită, cu panouri pe care sînt scrise informații despre biserică, panouri făcute la inițiativa profesorului Dan Predescu. De altfel, conform spuselor lui, faptul că biserica e bine păstrată e și meritul comunității din Brebi, a enoriașilor, cei care au restaurat acoperișul, cu sprijinul unor meșteri din Maramureș, păstrând întocmai modelul șindrilelor și al deschizăturilor rotunde, ca niște ochi, de pe pereții turnului.

 

 

Această biserică este lucrarea a doi meșteri. Conform inscripției de pe fruntarul prispei, chiar deasupra intrării, biserica a fost ridicată în anul 1759: “1759 În acea vreme au făcut acestă biserică. Meșteri au fostu Breaz Io(n) și Borzan Iuo(nu)ț î(n) zilele lui popa Dănilă”.

Iconostasul este datat pe una din icoanele împărătești din 1780.

Istoria acestei construcții este consemnată și pe pisania din altar, acolo unde este scris: “1852. Acesta santa beserică sau lărgitu si de totului reinoitu, fiindu parocu giorgie popa tineru. primi coratori crăciunu bălănenu, aleise dumă. și la facere corului, vaselie surdul in anno 1860.”

Pictura a fost refăcută după lărgirea bisericii. Biserica a fost restaurată în 1975-76.

 

– Articolul integral, în publicația Reporter pur și simplu –

Biserica de lemn din Brebi, impresionantă prin frumusețea detaliilor: Căderea lui Adam  și a Evei; fecioarele nebune, despletite; un dascăl învățând un copilLasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *