Biserica de lemn din Sânmihaiu Almașului, ridicată pe un deal de unde domină valea. Arca lui Noe


Biserica de lemn din Sânmihaiu Almașului, la fel ca celelalte biserici de lemn, au fost construite ca un semn al credinței. O credință redată, din punct de vedere religios, prin picturile interioare, unele încă vizibile, altele pierdute. Picturi executate, conform pisaniei, în anul 1794 de către pictorul itinerant Ioan Pop din Românași, acestea fiind printre cele mai vehci (dacă nu cele mai vechi) din lucrările sale cunoscute. Picturi cu un caracter naiv , dar sugestiv. Între toate aceste reprezentări biblice, una iese în evidență: Arca lui Noe.

Atunci când o descoperi, îți captează atenția, chiar și fără voie. Nu doar prin naivitatea ei ori pentru că nu e la fel ca celelalte, care înfățișează chipuri umane ori motive religioase. Ci pentru povestea din spatele aceste Arce. O poveste care vorbește, într-un fel, despre salvarea lumii.

Arca lui Noe a fost o corabie imensă, pe care, potrivit Bibliei, Noe ar fi construit-o la îndemnul lui Dumnezeu ca să își salveze familia și animalele terestre de marele potop. Potopul și salvarea lui Noe de către Dumnezeu sunt descrise în Biblie, în cartea întâi a lui Moise (Facere): „Văzând Domnul stricăciunea oamenilor, I-a părut rău că a creat omul, așa că a decis să distrugă tot ce a creat până atunci”.

Despre biserica de lemn din Sânmihaiu Almașului, ce poartă hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, se știe că a fost ridicată în secolul al 18-lea. Anul edificării se presupune că ar fi fost 1778, pe baza unei citiri mai vechi a pisaniei din stânga. Din păcate, trecerea timpului a afectat în mare măsură inscripția din stânga iconostasului, în care era menționat anul ridicării bisericii. Inscripția din dreapta, mai bine păstrată, afirmă: “Îngerilor s-au numit ca să păzască tot neamul și sau zidit de iznov … și strădania bunilor pravoslavnici dintracest sat Pusta Simihaiu în zilele înălț(atului) … podomnicului împărat Franțis, supt pravoslavnică arhipăstoria măriei sale … Făgărașului supt c(institul) protopop Vasilie Bota de Vișeu de Mijloc și c(instiților) preoți Andrei … Hara Grigorie și ctit(ori) … Ignat, făt Ion Toader, Holț Marți. Și sau zugrăvit prin mine … Pop Ioan (anul) 1794 … ie 20”.

– Articolul integral, pe Reporter pur și simplu –

Biserica de lemn din Sânmihaiu Almașului, ridicată pe un deal de unde domină valea. Arca lui NoeLasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *