Calitatea vieții în Zalău, în cel mai mare declin față de celelalte orașe ale României


Calitatea vieții în orașele din România continuă să se modifice de la an la an, conform noului Index T.R.A.I. 2024, care integrează date obiective și percepțiile locuitorilor. Drobeta-Turnu Severin a avut cea mai mare creștere a scorului total, în timp ce municipiul Zalău a înregistrat cel mai mare declin, potrivit unei analize realizată de Storia.

Pe componente specifice, Deva a scăzut drastic la calitatea aerului, iar Alexandria a înregistrat cele mai mari scăderi la costul vieții și gradul de mulțumire a locuitorilor.

 

Orașele cu cele mai mari creșteri și scăderi

Cel mai mare progres general a fost consemnat în Drobeta-Turnu Severin, care a acumulat 7,74 puncte față de anul precedent.

Pe de altă parte, Zalău a pierdut 9,63 puncte, indicând o deteriorare semnificativă a calității vieții.

Deva a fost orașul cu cea mai mare scădere a calității aerului (-17 puncte), iar Alexandria a fost afectată cel mai puternic de creșterea costului vieții și de scăderea nivelului de mulțumire a locuitorilor (-15,18 puncte).

La polul opus, Focșani s-a remarcat printr-o creștere impresionantă a percepției asupra accesului la piste de biciclete (+25,07 puncte), iar Călărași a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a calității aerului (+20,74 puncte).

Pe de altă parte, la nivel național, siguranța a fost un subiect sensibil: Deva a înregistrat cea mai mare scădere la acest capitol (-14,96 puncte), iar Botoșani a fost orașul cu cea mai mare îmbunătățire (+2,85 puncte). Curățenia a fost apreciată mai bine în Vaslui (+1,76 puncte), dar a scăzut puternic în Alexandria (-12 puncte).

Schimbările din Indexul T.R.A.I. 2024 evidențiază o dinamică complexă a orașelor din România, unde progresul sau declinul nu depinde doar de factori obiectivi, ci și de percepțiile locuitorilor.

„Pentru a avea o perspectivă cât mai detaliată asupra calității vieții în cartierele și orașele din țară, considerăm esențial să analizăm nu doar scorurile actuale, ci și evoluția lor de la un an la altul… Evaluarea acestor două dimensiuni în paralel ne ajută să identificăm nu doar zonele unde s-au înregistrat progrese reale, ci și dacă anumite schimbări sunt resimțite și apreciate de comunități”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.



Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *