Ce e bine să consumăm pe timp de caniculă. Alimentele și băuturile interzise


Vă vine sau nu să credeți, înghețata sau băuturile reci nu sunt cea mai bună variantă atunci când vrem să ne răcorim pe timp de caniculă. Ele dau senzația de răcorire doar pe moment, însă ne pot face mai mult rău decât bine, când afară sunt temperaturi ridicate. Specialiștii recomandă în această perioadă o dietă echilibrată și un consum ridicat de lichide.

În aceste zile, în care temperaturile sunt foarte ridicate, alimentele pe care le consumăm ne pot influența în mod direct starea generală a organismului, dar și energia pe care o avem, conform Digi24. Există o serie de alimente care sunt recomandate, dar și mai multe alimente care ar trebui evitate. Este important ca din meniul zilnic să nu lipsească alimentele cu un conținut ridicat de apă. Fructele și legumele au un conținut ridicat de apă, dar și de vitamine. Recomandate sunt roșiile, spanacul, castraveții, pepenele, citricele, merele, dar și fructele de pădure.

 

Fără cafea, condimente, grăsimi, lichide diuretice

De evitat în aceste zile sunt cafeaua și alcoolul, pentru că duc la deshidratare. Nu trebuie să uităm absolut deloc de apă. Cantitatea de apă necesară este de minimum doi litri pe zi pentru persoanele adulte. Apa este cea mai bună variantă în locul cafelei, sucurilor carbogazoase și ceaiurilor cu cofeină.

Apoi, deși multe persoane preferă mâncărurile condimentate, în sezonul cald, când temperaturile sunt caniculare, acestea ar trebui evitate, potrivit ziare.com.

Capsaicina care se întâlnește în condimente precum piperul cayenne, dar și în ardeiul iute, are efect de încălzire asupra corpului. În schimb, putem condimenta mâncărurile cu plante aromatice și proaspete.

De asemenea, pe perioada verii este de recomandat să evităm mâncărurile grase, cât și cele bogate în proteine, deoarece se digeră greu. Procedeul prin care organismul digeră proteinele și grăsimile se numește termogeneză și duce la creșterea temperaturii corporale. Alternativele în locul fripturii cu cartofi prăjiți sunt peștele la grătar și salata.

În această perioadă nu este recomandat să consumăm nici supele calde, deoarece acestea ridică pentru un moment temperatura corpului. Este de recomandat să consumăm supă rece precum gazpacho, care este răcoroasă și foarte gustoasă.

Evitați să consumați carne prăjită în ulei, deoarece este dificil de digerat. Dacă sunteti gurmanzi, renunțați și la bomboane, prăjituri și produse de patiserie.

Nu în ultimul rând, în timpul temperaturilor caniculare ar trebui să ne ferim de alimentele care au proprietăți diuretice, deoarece acestea duc la apariția deshidratării.

La capitolul legume ar trebui evitate în această perioadă mărarul, feniculul și sparanghelul, deoarece acestea au efect diuretic. Ciocolata se numără și ea pe lista alimentelor care ar trebui evitate pe perioada verii.

În schimb, putem să consumăm fructe precum pepenele, cireșele, vișinele, pepenele galben dar și legume precum castraveții.Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *