Cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire se preiau începând cu 1 octombrie. Condiții de acordare a ajutorului


Direcția de asistență Socială Zalău preia cereri pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței și a suplimentului de energie pentru sezonul noiembrie 2024 – octombrie 2025, începând cu data de 01.10.2024.

Pentru acordarea ajutorului pentru încălzire si a suplimentului de energie, cererile şi declaraţiile pe propria răspundere se depun individual, la sediul Direcției  de Asistență Socială Zalău, Piața Iuliu Maniu nr. 4-6, camera 11, de luni până joi, între orele 8:00 – 14:00, și vineri, între orele 8:00 – 12:00.

Documente necesare solicitării dreptului:

  • Cerere și declarație pe propria răspundere ( TIP ) completată și semnată, angajament de plată;
  • Acte de identitate a membrilor familiei și, după caz, certificatele de naștere ale copiilor;
  • Certificat căsătorie, certificat deces sau sentință de divorț;
  • Documente care atestă calitatea în care se solicită ajutorul pentru încălzirea locuinței PROPRIETAR sau CHIRIAȘ;
  • Documente care atestă venitul net din luna anterioară depunerii cererii, pentru toți membrii familiei: adeverință de salarizare, cupon de pensie pentru luna august 2024, decizie indemnizație creștere copil etc.
  • Adeverință de venit de la ANAF ( Finanțe) pentru fiecare persoană majoră din familie;
  • Certificat de înmatriculare a autovehiculelor;
  • Dovada veniturilor obținute din subvenții APIA și dividente în anul 2024;
  • Extras de cont cu venitul din conturi/depozite bancare a caror suma totală să nu depășească de 3 ori valoarea câștigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat;
  • Factură furnizor încălzire, supliment gaz și electrică (toate paginile);
  • Hotărâre judecătorească adopție, tutelă, curatela, plasament, daca este cazul;
  • După caz, alte acte doveditoare.

Condițiile de acordare a ajutoarelor de încălzire

Venitul mediu net, în luna anterioară depunerii cererii să nu depășească suma de 1,386 lei/persoană în cazul familiei, iar în cazul persoanei singure, să nu depășească suma de 2.053 lei.

Bunuri ce conduc la excluderea ajutorului pentru încălzirea locuinței  cuprinse în anexa nr. 4 la H.G. nr. 1154/2024 privind aplicarea prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, respectiv:

  1. Bunuri imobile

Clădiri, alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, precum şi terenuri situate în intravilan cu suprafaţa de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinţei şi a curţii aferente.

  1. Bunuri mobile
  2. Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulaţie pe drumurile publice;
  3. Autovehicul cu drept de circulaţie pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor utilizate şi/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi ;
  4. Şalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcaţiuni, cu excepţia celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”.
  5. Depozite bancare

Cel puţin unul dintre membrii familiei deţine, în calitate de titular, unul sau mai multe conturi/depozite bancare, a căror sumă totală este mai mare de 3 ori faţă de valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat.

NOTĂ:

În situaţia în care unul sau mai multe bunuri aflate în proprietatea persoanei singure/familiei beneficiare de venit minim de incluziune este dat în închiriere/arendă/concesiune, acest bun va fi luat în calcul pentru persoana/familia care îl are în închiriere/arendă/concesiune, iar pentru proprietarul de drept se va lua în calcul valoarea obţinută în urma cedării dreptului de folosinţă a bunului.

Persoana sau familia care deţine pe lângă locuinţa de domiciliu o cotă-parte dintr-o altă clădire/spaţiu locativ/imobil poate beneficia de venit minim de incluziune indiferent de mărimea cotei, dacă prin această posesiune nu poate valorifica bunul respectiv.

Cuantumul ajutorului pentru incalzirea locuintei si a suplimentului la energie.

Cuantumul lunar al ajutoarelor pentru încălzirea locuinței este cuprins între 25 lei și 250 lei la încălzirea cu gaze naturale, între 50 lei și 500 lei la încălzirea cu energie electrică, între 32 lei și 320 lei pe lună pentru persoanele sau familiile care folosesc combustibili solizi sau petrolieri, în funcție de veniturile pe membru de familie.  Sprijinul financiar se acordă prin aplicarea reducerii din factura de consum, respectiv se acordă titularilor în cazul cererilor pentru încălzirea cu combustibili solizi sau petrolieri.

Familiile şi persoanele singure ale căror venituri sunt de până 1.386 lei în cazul familiei, respectiv până la 2.053 lei în cazul persoanei singure, beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:

  1. a) 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică; (În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună).
  2. b) 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
  3. c) 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
  4. d) 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe tot parcursul anului şi se reduce din factura la utilități pentru energie electrică, gaze naturale și energie termică și direct titularului, în cazul celor care folosesc combustibili solizi sau petrolieri.

Informații se pot obține la sediul DAS Zalău, Piata Iuliu Maniu nr. 4-6, sau la telefon  0260 661769.



Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *