Circuitul Anotimpurilor: Excursie în pași de vară, pe Valea Someșului


O nouă excursie din cadrul proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor” va fi organizată sâmbătă, 8 iunie 2024, de către de Primăria municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, pe traseul Zalău – Poienița – Someș-Guruslău – Vădurele – Cheud – Cheile Țicăului – Zalău.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 38 lei, și prânz, în valoare de 40 lei/adult.

Excursia va fi organizată pentru un grup de 40 de persoane. Doritorii sînt așteptați să se înscrie la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, de luni până vineri, între orele 9 – 17, până în 06 iunie 2024.

Program:

• ora 09:00 – Plecare din Zalău

• ora 09:50 – Poienița, drumeție spre Rezervația naturală „Pietrele Moșu și Baba”

• ora 13:00 – Muzeul satului de altădată, Someș-Guruslău

• ora 14:30 – Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Vădurele

• ora 15:10 – Ruinele mănăstirii benedictine, Cheud

• ora 16:00 – Cheile Țicăului

• ora 16:30 – Întoarcere în Zalău.

Reluăm aventurile din Țara Silvaniei și primii pași de vară îi vom îndrepta spre nord, pe Valea Someșului.

Pentru că suntem antrenați de la excursiile anterioare, alegem să ne încărcăm bateriile în natură, printr-o drumeție, din Poienița, comuna Băbeni, spre Rezervația naturală „Pietrele Moșu și Baba”, la 400 m altitudine, pe Dealul Poieniței, aproape de izvoarele pârâului Valea Caselor.

Următoarea oprire o vom face, la Muzeul satului de altădată, din Someș-Guruslău, comuna Năpradea. Acest loc de suflet, păstrător de tradiție locală, a ajuns într-un timp scurt un centru cultural pentru comunitate și pentru Sălaj, la inițiativa Mătușii Mărioara Jurcău, așa cum ne roagă să o numim, pe cea care a vrut să aducă un omagiu fiicei sale, Cristina, prin amenajarea acestei colecții etnografice.

În Vădurele, biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” ne așteaptă, Pă D’eal, să-i trecem pragul. Așa micuță cum este, aceasta „a rămas mărturie peste secole singura biserică de lemn din comuna Năpradea”. Și, cine poate fi cel mai îndreptățit să ne dezvăluie povestea bisericii, decât domnul profesor Aurel Medve, autorul Monografiei satului Vădurele. Însoțiți de dânsul vom întoarce încă o filă din istoria Sălajului și vom vizita ruinele mănăstirii benedictine, aproape de Cetatea medievală de la Cheud, cunoscută sub numele de Cetatea Aranyos sau Cetatea lui Pintea.

Și, pentru că, la limita Sălajului cu județul Maramureș, natura creează un real  spectacol, ne propunem să descoperim frumusețea peisajului oferit de Cheile Țicăului”, este mesajul organizatorilor.



Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *