Construită cu două poale de streșini, biserica de lemn din Domnin este unică în Sălaj. Sub semnul ghionoaiei


Încă înainte să intrăm pe poarta de lemn a curții care adăpostește biserica de lemn din Domnin, am văzut că ceva e altfel decât la celelalte biserici de lemn din Sălaj, ca și cum acoperișul nu era la locul lui. De abia când ne-am apropiat am văzut cele două poale de streșini, lucru nemaîntâlnit la bisericile de lemn pe care le-am vizitat în Sălaj, iar asta adaugă un farmec aparte: când crezi că nu prea mai ai ce să vezi la construcțiile de genul ăsta, mai apare câte ceva nou, ceva care îi dă acelei construcții, într-un fel, o altă înfățișare. Mai ales că biserica asta are pereții mai înalți decât ai altora, iar geamurile așezate între cele două poale de streșini contribuie și mai mult la a face din biserica de lemn din Domnin o construcție care iese în evidență în spațiul ăsta al lăcașurilor de cult vechi de sute de ani.

Prima impresie e că biserica seamănă oarecum cu pagodele chinezești, atâta tot că streașina acoperișului nu e curbată, ci e ”la locul ei”. Apoi, după o mică incursiune în amintirile legate de bisericile de lemn văzute în România, te oprești la zona Maramureșului: ”Aha, deci cu acelea seamănă!”.

Biserica de lemn din Domnin,

comuna Someș-Odorhei, este construită în anul 1753 de, se spune, un meșter din Maramureș împreună cu cei trei fii ai lui, din satul Vărai, județul Maramureș. Aceasta este singura biserică din Sălaj construită în stilul bisericilor de lemn maramureșene, cu streașină dublă (sau cu două poale de streșini), lucru care o face unică în contextul construcțiilor arhitectonice din lemn de pe teritoriul județului Sălaj. După unele surse, lemnele din care este făcută biserica provin chiar de pe locul acesteia, dar sunt și informații conform cărora lemnele ar fi fost aduse din pădurea de pe Dumbravă, cu ajutorul boilor. Biserica este confecționată din lemn masiv de stejar (cea mai îngustă grindă este de 50 cm) și este acoperită cu șindrilă din lemn de brad, iar, în interior, pereții pronaosului, naosului și altarului sunt acoperiți cu picturi.

 

– Articolul integral, în publicația Reporter pur și simplu –

Construită cu două poale de streșini, biserica de lemn din Domnin este unică în Sălaj. Sub semnul ghionoaieiLasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *