De la 1 iulie 2024, crește contribuția de asigurări sociale


Începând cu 1 iulie 2024, crește salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 3.700 lei, lucru care aduce, implicit, creșterea contribuției de asigurări sociale – 925 lei/lună (3.700 lei X 25% = 925 lei).

Contribuția de asigurări sociale se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială, în aceeași cotă prevăzută de Codul fiscal pentru persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care exită obligația plății contribuției de asigurări sociale, respectiv 25%.

Plata contribuției de asigurări sociale se face lunar de către persoanele asigurate sau, în numele lor, de către orice altă persoană, plata se poate face în numerar la casieria Casei Județene de Pensii Sălaj sau în cont bancar RO 69TREZ56122210304XXXXX deschis la Trezoreria SĂLAJ.

De asemenea, salariul minim brut pe țară garantat în plată de 3.700 lei se va utiliza și în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza O.U.G. nr. 163/2020 privind cumpărarea de vechime în muncă, începând cu data de 1 iulie 2024.

Pentru cei care nu au venituri și care vor să se asigure opțional la sănătate, suma va crește în consecință. Potrivit Codului fiscal, asigurarea anuală voluntară este 10% din valoarea a șase salarii minime brute. Așadar, odată cu creșterea valorii salariului minim, suma de plată pentru asigurarea voluntară se majorează automat.Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *