Fata Cătanii a transformat Grădina Zmeilor din Gâlgău Almașului în loc de sărbătoare


Legenda spune că fata avea mamă vitregă (măștioaie), iar drăguțul ei era cătană în armata imperială.

Măștioaiei îi era tare ciudă  pe frumusețea fetei, dar și pe hărnicia, bunătatea și iubirea ei, și o blestema mereu să se facă stană de piatră.

Într-o zi, când fetei i-a venit rândul să meargă la oi, cu ciubărul în spate și ulciorul cu apă în mână, a prins-o blestemul și s-a transformat în stâncă.

Acum, din acea stâncă n-a mai rămas mare lucru, în urma alunecărilor de teren care au avut loc în anii ’70, aceasta s-a prăbușit. Însă, până atunci, privită din depărtare, stânca semăna cu o fată cu părul despletit, îmbrăcată cu o rochie lungă, cu un ulcior într-o mână, iar cu cealaltă ținând atârnat pe spate un ciubăr. Oamenii satului au numit stânca Fata Cătanii, iar numele acesta a rămas strâns legat de Cheturi, așa cum numeau atunci localnicii zona, sau Grădina Zmeilor, așa cum se numește acum rezervația naturală.

În zi de duminică, în cadrul deosebit al Grădinii Zmeilor din Gâlgău Almașului, sărbătoarea primăverii – ”Fata Cătanii” -, ajunsă la a treia ediție, a fost sub semnul portului popular, al muzicii și al voiei bune. O sărbătoare care i-a adus pe scenă pe copiii de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Bălan și Școala Gimnazială Gâlgău Almașului.

Îmbrăcați în costume populare, copiii celor două școli de pe Valea Almașului au susținut un moment artistic, în fața unui public numeros. De remarcat piesa de teatru pusă în scenă de copiii școlii din Gâlgău Almașului, coordonați și îndrumați de profesoara Lăcrimioara Pavăl.

Și pentru că tot e vorba despre copii, e de subliniat cele spuse de Dinu Iancu Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, într-o scurtă discuție avută după terminarea spectacolelor copiilor:

”Mă bucur foarte mult că putem să atragem copii la astfel de evenimente. Să vadă lumea nu doar că avem copii, ci că avem copii frumoși”.

De altfel, e de apreciat felul cald, cu mândrie în care Dinu Iancu Sălăjanu a vorbit despre comuna natală. Un semn că în toată degringolada asta a globalizării cu hei-rup-ul, locul natal încă mai înseamnă ceva.

Organizat de Consiliul Județean Sălaj, Primăria și Consiliul Local Bălan, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Țara Silvaniei”, ”Fata Cătanii” a transformat, preț de o zi, Grădina Zmeilor într-o sărbătoare nu doar a oamenilor locului, ci și a celor mulți veniți din Sălaj și din alte județe.

 



Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *