Dacă, în Sălaj, nu au mai fost înregistrate, în ultimii 15 ani, cazuri de hepatită A, autoritățile sanitare sălăjene fac cunoscut că această boală a revenit în județul nostru, mai precis în localitatea Pustă Vale.
Potrivit directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaș, au fost deja confirmate, la nivelul localității amintite, 14 astfel de cazuri.
Potrivit aceleiași surse, cu sprijinul autorităților locale, s-au recoltat mai multe probe de apă de la fântânile din localitate, care sunt la această oră analizate.
Hepatita A apare în urma contractării virusului hepatic A. De cele mai multe ori, transmiterea hepatitei A se face prin consumul de apă sau de alimente contaminate, dar și prin contactul direct cu o persoană care are deja virusul ori prin produse de sânge, dar această situaţie este rar întâlnită.
Persoana infectată cu hepatita A elimină virusul hepatic prin materiile fecale. Atunci când un alt individ consumă mâncare sau apă contaminată cu urme de materii fecale infectate, acesta dezvoltă hepatita A. Virusul hepatitei A poate supravieţui perioade îndelungate în mediul înconjurător, de aceea majoritatea infecțiilor sunt transmise de la o persoană la alta în cadrul familiei cu un membru infectat cu VHA.
Pentru a înțelege cum se transmite hepatita A, este important de știut că, la persoanele care dezvoltă boala clinic aparentă, excreţia unor cantităţi importante de virus în materiile fecale începe cu două-trei săptămâni anterior debutului şi poate continua timp de câteva săptămâni după instalarea icterului.
Perioada medie de incubație pentru VHA este de două-şase săptămâni, iar virusul poate să reziste în afara corpului chiar și mai multe luni, în funcție de condițiile de mediu..