FOTO. Intervenţie pentru salvarea unei biserici sălăjene din lemn. Ambulanţa pentru Monumente, în acţiune


Multe monumente ale Sălajului se prăpădesc din diverse cauze, dar o parte dintre ele sunt salvate de voluntarii de la Ambulanţa pentru Monumente Sălaj.

Biserică de lemn din 1832


Unul dintre monumentele sălăjene pe cale de a fi salvate este Biserica de lemn din Inău, comuna Someş Odorhei. Ea a fost constuită în urmă cu aproape 200 de ani, în 1832, clădită din bârne de stejar, de culoare brun închisă.

Biserică achiziţionată cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj

“Vești de la bisericuța de lemn din Inău! Ne pregătim și aici pentru începutul lucrului la punerea în siguranță a bisericii de lemn din localitate. Până acum a fost adusă șindrila de la Moisei (MM), realizată de echipa lui Andrei Adrian Gadja, dar și elementele schelei necesare pentru repararea învelitorii turnului.


Credincioșii din Inău s-au mobilizat și au organizat o mică clacă pentru transportul șindrilei de la drum și până la bisericuța veche care este situată într-o zonă mai greu accesibilă. Pentru ajutorul acordat la transportul schelei, mulțumim în mod deosebit părintelui paroh Mirel Claudiu Bene dar și lui Alin și fiului său, locuitori în Inău.


Precizăm că o bună parte din șindrila necesară lucrărilor pe are le avem în vedere la biserica de lemn din Inău a fost achiziționată de comunitate în anul 2023 cu sprijinul 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐒𝐚̆𝐥𝐚𝐣 prin intermediul programului de finanțare „𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐦𝐨𝐧𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞, 𝐝𝐞 𝐩𝐞 𝐫𝐚𝐳𝐚 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯 – 𝐭𝐞𝐫𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐒𝐚̆𝐥𝐚𝐣, 𝐚𝐟𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐚𝐭𝐚̆ 𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐟𝐢𝐳𝐢𝐜𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐣𝐮𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐚𝐭”.
Implicarea și buna organizare a comunității din Inău ne dau încrederea că lucrările de reparare a învelitorii de șindrilă a bisericii vechi se vor desfășura așa cum este plănuit!


Echipa Ambulanța pentru Monumente Sălaj: Lehene Valeria, Bogdan C Pintea, Corina Caraba, Bogdan Ilieș, Madalina Varga, Tudor Bonta și Tania Criste Tivadar.
Ambulanţa pentru Monumente este un proiect inițiat de Asociația MONUMENTUM, coordonat și implementat în județul Sălaj de Asociația ARHAIC, și sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.
Finanţatori strategici ai Ambulanței pentru Monumente: PROFI România, DEDEMAN, DEWALT.



Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *