Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Lucian Bode, a declarat, vineri, la Zalău, că 10 mai 1877, zi în care s-a proclamat independenţa României, este ziua în care s-a pus piatra de temelie a statului român modern.
Lucian Bode: 10 mai este ziua în care s-a pus piatra de temelie a statului român modern
“Pentru mine, proclamarea independenţei, în urmă cu 147 de ani, stă mărturie pentru sacrificiul românilor care s-au jertfit în luptă pentru un ideal suprem, visul de veacuri al acestei naţiuni: independenţa. Privind retrospectiv, constat că uneori avem tendinţa de a privi acest moment măreţ în istoria naţională ca pe un dar firesc al înaintaşilor noştri, însă semnificaţia lui trebuie înţeleasă dincolo de graniţele unui moment istoric. De fapt, 10 mai este ziua în care s-a pus piatra de temelie a statului român modern, ziua care a consacrat cu adevărat libertatea, independenţa şi suveranitatea noastră. Este cheia de boltă care a adus România în galeria selectă a statelor democratice europene, care ne-a rupt de un trecut nefast, nedemn de idealurile noastre.
În curând, noi, românii, alături de restul europenilor, vom avea de dat un test al maturității. Unii încearcă printr-un discurs demolator și plin de ură să deturneze calea europeană a României. Însă sunt convins că pericolele anti-europene și anti-românești care ne pândesc astăzi vor fi reduse la tăcere după 9 iunie.
În spiritul valorilor care ne-au consacrat ca stat încă de la proclamarea independenței, sunt convins că democrația va triumfa și angajamentul profund al românilor față de valorile europene și aspirațiile înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru independența noastră vor prevala.
La mulți ani, România!”, a spus Lucian Bode, la festivitatea ce a avut loc în centrul Zalăului, pentru marcarea Zilei Independenţei.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat faptul că este important să folosim această ocazie pentru reflecţie profundă, în spirit de recunoştinţă pentru trecut, de preţuire pentru viitor şi de reînnoire a angajamentului faţă de idealurile înaintaşilor noştri.
Ziua Independenţei Naţionale a României a fost marcată, vineri, la Zalău, printr-un ceremonial militar şi religios desfăşurat pe platoul din centrul municipiului. În cadrul evenimentului, a fost oficiat un serviciu religios, iar mai apoi istoricul Marin Pop a vorbit despre semnificaţia Zilei Independenţei.
Festivitatea s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare şi a plutoanelor din cadrul Regimentului 69 Artilerie Silvania, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, pe muzica Fanfarei Promenada Zalău.
Printre alţii, la eveniment au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Claudiu Bârsan.
Un eveniment similar la va fi organizat, începând cu ora 13,30, la Şimleu Silvaniei.
10 mai, un moment semnificativ din istoria noastră națională: Ziua Independenței Naționale a României
La rândul său, prefectul Dari Toma a subliniat importanţa zilei de 10 mai.
“Marcăm astăzi, 10 mai, un moment semnificativ din istoria noastră națională: Ziua Independenței Naționale a României. La 10 Mai 1877, Senatul proclama independenţa statului român, iar principele Carol I semna proclamaţia “Independenţa absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege.
Ziua Independenței este o ocazie specială de a comemora sacrificiile și curajul celor care au luptat pentru libertatea și suveranitatea țării noastre și de a celebra identitatea noastră națională și unitatea noastră ca popor.
De-a lungul secolelor, România a trecut prin multe încercări și greutăți, dar întotdeauna a reușit să își mențină spiritul și identitatea națională. Am depășit obstacolele și am învins adversarii, consolidându-ne poziția ca națiune independentă și suverană în familia națiunilor lumii.
Astăzi, în timp ce comemorăm Ziua Independenței Noastre Naționale, să ne amintim de învățămintele istoriei și de sacrificiile celor care ne-au precedat. Să ne angajăm să apărăm și să promovăm valorile și principiile pentru care acești eroi au luptat atât de mult: libertatea, demnitatea umană, drepturile fundamentale și statul de drept.
Nu vreau să închei înainte de a aminti, în acest context, că ieri am sărbătorit Ziua Europei. Uniunea Europeană, din care face parte şi ţara noastră, înseamnă solidaritate și cooperare într-o comunitate care promovează demnitatea umană, libertatea și drepturile fundamentale, iar fiecare țară aduce o contribuție unică la acest mozaic european.
Tot la 9 mai se celebrează şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Din păcate, după o lungă perioadă de pace, avem astăzi un conflict la graniţele ţării. E un conflict ce ne reaminteşte importanţa faptului că ţara noastră este un stat membru al NATO şi al Uniunii Europene, dar şi importanţa păstrării şi respectării principiilor democraţiei, care stau la baza construcţiei europene.
La mulţi ani, România! La mulţi ani, Europa!”, a spus prefectul de Sălaj.