FOTO. Sălajul şi-a premiat vârfurile culturale. Gala Culturii Sălăjene


Într-o atmosferă elegantă, într-o sală arhiplină, cu invitaţi sălăjeni şi din toată ţara, Sălajul şi-a premiat joi seară o serie de vârfuri culturale, în cadrul celei de a X-a ediţie a Galei Culturii Sălăjene, orgnizată de Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, Asociația ”Casa Memorială Iuliu Maniu” din Bădăcin și Asociația ”Prietenii bibliotecii”.

Premianţii

Pe lista premiaţilor s-au aflat muzicienii Ştefan Doniga şi Diana Jipa, pentru proiectul “Redescoperă România”, actorul şi organizatorul de evenimente culturale Darius Prodan, pentru Festivalul “Curtea artiştilor” – organizat anual, la Zalău, arheologul Felix Marcu, pentru contribuţia în cadrul programului Naţional LIMES, scriitorul Viorel Tăutan, pentru întreaga activitatea literară, artistul Falvius Lucăcel, pentru proiectul “Edenul în Ţara Silvaniei”, Florica Pop, pentru activitatea în cadrul Bibliotecii Judeţene, istoricul Marin Pop, pentru proiectele derulate în “Anul omagial Iuliu Maniu”, arheologul culinar Mircea Groza, pentru cartea de bucate “Zămuri”, arheologul Sorin Cociş, pentru coordonarea cercetărilor arheologice sistematice în zona castrului de Sutor şi membrii Ambulanţei pentru Monumente Sălaj, pentru salvarea patrimoniului.

Flavius Lucăcel, ambasador al Sălajului

Unul dintre cei premiaţi şi care a reprezentat cu cinste Sălajul în ţară şi străinătate, este artistul Flavius Lucăcel.
“Artistul vizual Flavius Lucăcel este unul dintre ambasadorii culturali ai Sălajului. Am fost onorat să curatoriez proiectele lui expoziționale din 2023, „Transilvania frumuseții”, „Edenul din Silvania”, proiecte ce pun în evidență zestrea satului sălăjean, casele vechi, oamenii, țoalele și ștergurile, blândețea domoală a spațiului silvan, proiecte itinerate la Palatele Brâncovenești ori la ICR Veneția. Satul vechi a dispărut, așa cum se știe. F. Lucăcel ne îndeamnă, prin lucrările lui, să avem totuși speranța unui viitor în care bunătatea, blândețea, înțelegerea, comuniunea vor fi prezente în viața noastră de zi cu zi, chiar dacă minunatul sat de odinioară nu mai trăiește decât în inimile noastre. Îl felicit pe Flavius și pe această cale!”, a spus Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în prezentarea lui Flavius Lucăcel.

 

Directorul Direcţiei pentru Cultură Sălaj, Doina Cociş, a subliniat, în cadrul galei de joi seara, că evenimentul revine după o pauză de patru ani, întrerupere provocată, în principal, de pandemia de coronavirus.

În acelaşi context, preşedintele Asociaţiei Momentum, Eugen Vaida, a precizat, referitor la premiul primit de membrii Ambulanţei pentru Monumente Sălaj, că această asociaţie a reuşit să salveze, de la înfiinţarea ei şi până în prezent, 14 monumente istorice aflate într-o stare avansată de degradare, dintr-un total de 820, câte se estimează că există la nivel naţional. Acesta a subliniat faptul că în cazul judeţului Sălaj există o bună colaborare cu autorităţile judeţene şi cele locale, cu parohiile şi cu localnicii, proiectele de salvare vizând, în principal, schimbarea acoperişurilor de şindrilă la bisericile de lemn din judeţ.

 

În ceea ce priveşte programului Naţional LIMES, directorul din cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului, Irina Iamandescu, a vorbit despre contribuţia arheologul Felix Marcu la dosarul pentru înscrierea Limesului – graniţa fostului imperiu roman de pe teritoriul României, pe lista monumentelor UNESCO, precizând faptul că din cele 285 de situri din dosarul UNESCO, 117 sunt în judeţul Sălaj.


Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *