În mijlocul inocenței, lumea se vede mai frumoasă. La școala START, în Creaca, se cresc Oameni, iar meseria e brățară de aur


Câțiva adulți și un buchet de copii au pus prima cărămidă la ceea ce se vrea a fi Școala START, care și-a deschis porțile în Creaca. Buchet de copii pentru că asta a fost prima impresie, atunci când, fiind în mijlocul lor, i-am privit strălucind a inocență, așa cum doar florile o fac.

Ce e, de fapt, școala START? Este o școală care se naște din iubire pentru artă, meserie și meșteșug, fiind susținută de comunitate. La START, profesorii sînt mentori ce se confundă cu elevii, realizând împreună un spațiu deschis de învățare și dezvoltare personală.

Ce înseamnă START? Școala Tehnică de Arte Românești Tradiționale, ale cărei baze, aici, la Creaca, au fost puse de Leontina Prodan, alături de Diana Șerban și Mariana Cojocaru.

Unde e școala START? Ei bine, nu într-un sediu de școală, ci în incinta Centrului de Informare Turistică din Creaca, pus la dispoziție de către primarul comunei, Eugen Terec. Și dacă e pomenit primarul, nu e din motive electorale, nici pe bază de ”eu scriu niște rânduri, tu îmi dai niște bani”. Nici vorbă de așa ceva. Motivația e una simplă: există mulți primari, însă primari pe bune, nu prea. Ca atare, atunci când ceva e ”pe bune”, nu doar că merită pomenit, ci chiar apreciat . Mai alesc că toată povestea asta cu școala e pentru comunitate. Iar primarul de asta e pus acolo, pentru comunitate. Așa că, da, toată aprecierea pentru primarul din Creaca.

Am ajuns acolo la invitația Leontinei Prodan (un om tare fain). Și m-am bucurat că am fost prezent. În primul rând datorită zâmbetului larg care mi-a rămas pe față în tot timpul petrecut acolo. Un lucru normal, atunci când ești în lumea inocenței. Iar între copii ești într-o lume a inocenței. Asta până pe la 11, 12 ani, după vârsta asta, copiii, în general, se transformă în mici oameni mari. Așa că inocența are un oarecare termen de valabilitate, și, atunci când poți, e bine să te înconjori de ea. Așa, ca o terapie.

O mână de adulți și un buchet de copii ne-am adunat, într-o după-masă de marți, la Creaca, la ceea ce va fi o altfel de școală. Una în care ”a învăța” înseamnă, în primul rând, să te dezvolți ca om, să fii tu, nu doar un simplu individ în marele angrenaj social care pune individul pe locul 2. Aici, la școala altfel, omul, copiii, că despre ei e vorba, sînt puși pe primul loc.

Prima zi de școală START a fost despre ”hai să dăm mână cu mână”. Și la propriu, și la figurat. La propriu –  pentru că la final, după ce în mod simbolic s-a plantat un alun în curte, hora a fost cu prinsul de mâini și mânuțe. La figurat – pentru că acolo, între zâmbete și priviri cu ochii larg deschiși, ”a da mâna” a fost ceva legat de suflet.

Să vă zic ce mi-a plăcut cel mai mult? Răspunsurile copiilor la întrebarea pusă de Leontina: ție ce îți place să faci?

– Carlo, tu în ce clasă ești?

– În clasa pregătitoare.

– Ce îți place ție să faci?

– Să cosesc.

Lui Dragoș, clasa a treia, îi place să creeze lucruri din hârtie și carton.

– Ai ceva făcut acasă? Ne aduci și nouă să vedem ce ai făcut?

– Da, vă aduc o lebădă.

Lui Rafael, clasa a treia, îi place să creeze lucruri din lemn, să sculpteze. Ba chiar să construiască case de lemn, mai ales dacă-s în natură.

Daiana e clasa a doua. Ei îi place să picteze.

– Sofia, tu ești clasa a doua. Ție ce îți place să faci acasă? În afară de telefon.

– Păi, nu prea am voie pe telefon. Îmi place să am grijă de animale. Și studiez, la Zalău, germana.

Maria Iulia e tot clasa a doua, în Creaca. Ei îi place să deseneze, să coloreze.

Elisabeta (Eli), are doar cinci anișori și e la grădiniță. Ea desenează. Asta i se trage de la mama ei, columbiancă de origine, care creează niște lucruri artizanale deosebite, pline de culoare.

Samuel e clasa a doua. Lui îi place să-l ajute pe tati la construcții. Și să planteze flori.

Mara, clasa a patra, în Creaca, o ajută pe mami. Îi plac animalele. Și să deseneze.

Elena e la grădi, are cinci ani. Îi plac animalele, mai ales cățeii. Păi, dacă tata e veterinar…

Izabela, clasa a cincea, e elevă la Zalău. Îi plac pictura și desenul.

David Emanuel are șase ani. Clasa zero. El o mai ajută pe mami, acasă. Îi plac animalele.

Eduard e clasa a cincea. Lui îi place să lucreze pământul, să modeleze lutul. Dacă vreți, poate să vă arate vulcanul pe care l-a făcut.

Elena Ștefi e la grădiniță. Îl ajută pe tati, care sculptează lemnul.

Așa-i ce reconfortante sînt răspunsurile într-o lume în care, într-un fel sau altul, toți vor să fie ”influenceri”?

Școala START de la Creaca a luat startul. Și-a deschis larg ușile și îi așteaptă pe copii. Să îi învețe, în primul rând, să își dezvolte personalitatea, să crească frumos. Să fie Oameni.



Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *