Noaptea Cercetătorilor Europeni aduce la Zalău o serie de inovaţii, experimente, demonstrații, ateliere practice și alte activități legate de domeniile de cercetare.
Inovaţii şi experimente la Zalău
“Noaptea Cercetătorilor Europeni este o inițiativă care are loc anual în diverse orașe din Europa, și nu numai, iar Zalăul este deja o prezență constantă prin Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Scopul principal al acestui eveniment este de a aduce cercetătorii și publicul larg împreună pentru a celebra știința și cercetarea într-o manieră interactivă și distractivă. Participanții au ocazia să interacționeze cu cercetătorii, să descopere ultimele inovații și să participe la diferite activități și experimente.
Evenimentul are loc în ultima zi de vineri din luna septembrie, iar instituțiile de cercetare, universitățile și alte organizații deschid ușile pentru public, oferind prezentări, demonstrații, ateliere practice și alte activități legate de domeniile lor de cercetare. Scopul este de a face cercetarea mai accesibilă și de a stimula interesul publicului pentru domeniile științifice și tehnologice. Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment important în peisajul științific european și contribuie la consolidarea legăturilor dintre comunitatea științifică și publicul larg.
A treia ediție ”Science Power. Cercetător la muzeu pentru o zi!”
Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău se pregătește încă de la începutul anului pentru Noaptea Cercetătorilor Europeni, continuând, pentru al treilea an consecutiv, proiectul de cercetare dedicat liceenilor sălăjeni – ”Science Power. Cercetător la muzeu pentru o zi!”.
Pentru Noaptea Cercetătorilor Europeni din acest an, am pregătit cinci echipaje de cercetare, fiecare alcătuită din cinci liceeni pasionați și un mentor desemnat din rândul specialiștilor muzeului. Aceste echipaje reprezintă domenii variate ale cunoașterii umane: Arheologie, Entomologie, Etnografie, Istorie și Restaurare. Fiecare echipaj este determinat să ofere o experiență captivantă și interactivă, pregătind proiecte și activități menite să fascineze și să inspire.
Noutatea acestui an este introducerea echipajului de entomologie, care va intra într-o călătorie uimitoare în lumea fascinantă a insectelor. O altă noutate a acestei ediții este faptul că, pentru prima dată, am selectat un echipaj din afara Zalăului. Elevii de la Colegiul Național “Simion Bărnuțiu” din Simleu Silvaniei aduc cu ei o perspectivă nouă și proaspătă în cadrul echipajului de Istorie.
Împreună, aceste echipe vor pregăti prezentări captivante, demonstrații interactive și activități practice pentru a oferi publicului ocazia de a descoperi și de a învăța mai multe despre domeniile lor de cercetare.
Arheologie
Echipajul de Arheologie beneficiază de îndrumarea arheologului Horea Pop, șeful secției de cercetare științifică din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Din echipaj fac parte Eliza Matei (Liceul Tehnologic ”Voievod Gelu”), Maria Dârjan și Sebastian Sabou (Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” ), Gabriel Zaharia (Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul”) și Bogdan Mureșan (Colegiul Național Silvania).
Este și echipajul care s-a constituit cel mai devreme, dovadă că arheologia este foarte atractivă pentru tineri. Sub îndrumarea mentorului Horea Pop, tinerii noștri voluntari au experimentat deja activitatea pe un șantier arheologic, au învățat să facă periegheză și urmează să cunoască activitatea de restaurare a pieselor salvate de către arheologi.
Entomologie
Echipajul de Entomologie este noutatea acestui an, fiind prima dată când aducem în cadrul proiectului o cercetare care să privească lumea insectelor. Pentru că deținem, la muzeu, o colecție impresionantă de fluturi, gândaci și alte insecte, ne-am propus să atragem liceenii și spre acest domeniu.
Ghid în lumea fascinantă a gângăniilor este colega noastră entomolog Diana Horvat. Alături de ea avem următorii membri ai echipajului: Rebeca Biriș și Simina Miclea (Colegiul Național Silvania), Antonia Mitrașcă-Câmpan și Teodora Teșinschii (Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai”) și Iedida Rus (Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”). Împreună cu mentorul lor, membrii echipajului de Entomologie vor explora fascinanta lume a insectelor într-o călătorie captivantă prin diversitatea lor și rolul esențial pe care îl joacă în ecosistemele noastre.
Etnografie
În acest an, mentorul echipajului de Etnografie este colega noastră etnolog Camelia Burghele. Alături de ea, vor explora tradițiile și obiceiurile populare specifice Sălajului cei cinci membri ai echipajului: Anamaria Văscan (Liceul de Artă ”Ioan Sima”), Miruna Moroti (Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai”), Silvia Popan și Yasmina Raț (Liceul Tehnologic ”Voievod Gelu”), Naomi Stroia (Colegiul Național Silvania).
Împreună, voluntari și mentor, vor intra în lumea bogată și plină de culoare a tradițiilor și obiceiurilor populare, având oportunitatea de a descoperi poveștile și secretele culturale transmise din generație în generație.
Istorie
O altă noutate a proiectului din acest an este opțiunea mentorului echipajului de Istorie de a colabora cu liceeni din afara Zalăului.
Astfel, istoricul Marin Pop, șeful secției Muzeografie și muzee locale, va colabora cu profesoara Laura Chiș de la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” din Șimleu Silvaniei. Împreună și-au ales cinci voluntari cu care vor lucra în cadrul proiectului: Amelia Anamaria Ghiran, Alma Cristiana Sârbe, Antoniu Chiș, Bogdan Matei Zaha și Vlad Gheorghe Junjan. Tema de cercetare propusă este industrializarea și dezindustrializarea în Sălaj, studiu de caz : Fabrica de lactate din Șimleu Silvaniei, un brand recunoscut al Sălajului.
Restaurare
Dacă anul trecut echipajul s-a axat pe restaurarea ceramicii, anul acesta propunem restaurarea metalelor și un mentor specializat: Teodora Jugrăstan. Alături de specialistul muzeului au început deja să lucreze voluntarii: Matei și Mihai Zaharia (Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”), Diana Racolța (Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai”), Larisa Ghiuruțan (Liceul Tehnologic ”Voievod Gelu”) și Raisa Sabou (Colegiul Național Silvania).
Echipajul de restaurare va intra în laborator și va descoperi secretele și tehnicile restaurării metalelor, dezvăluind arta și știința din spatele procesului de readucere la viață a obiectelor de patrimoniu descoperite pe șantierele arheologice.
Împreună, echipele vor pregăti prezentări captivante, demonstrații interactive și activități practice, oferind publicului ocazia de a descoperi și de a învăța mai multe despre domeniile lor de cercetare.
De la arheologie la entomologie și de la etnografie la istorie și restaurare, participanții vor fi conduși într-o călătorie prin lumea fascinantă a cunoașterii și descoperirii. Ediția din acest an a Noptii Cercetătorilor Europeni la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău promite să fie una plină de surprize și inspirație, contribuind la consolidarea legăturilor dintre comunitatea științifică și publicul larg, și stimulând interesul pentru domeniile științifice și tehnologice”, informează Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.