Toamna este anotimpul belșugului, când una dintre cele mai așteptate activități este culesul strugurilor, un obicei tradițional care aduce împreună familii, prieteni și comunități întregi.
Mustul este o băutură pe care foarte mulți români adoră să o consume, dar care poate deveni dintr-o băutură delicioasă un adevărat pericol pentru organism. În fața recipientelor pline cu licoarea pe cale să se transforme în vin prin fermentație, oamenii nu realizează amenințarea care pândește tăcut, și anume intoxicația cu monoxid de carbon, atenționează cei de la ISU Sălaj.
Potrivit sursei citate, pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon pe timpul fermentării mustului, se recomandă următoarele măsuri de prevenire:
– nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
–nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
– anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
– verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen;
– nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
– sunaţi la 112 în astfel de situaţii.