Lipsa apei potabile, o problemă în Sălaj și la nivel național


Locuitorii din municipiul Zalău și din alte localități din județul Sălaj sunt grav afectați de lipsa apei curente la robinet. Problema este, însă, una la nivel național, sute de localități din mai multe județe din țară fiind afectate de lipsa apei potabile din rețeaua de alimentare publică.

Autoritățile fac apel la populație să consume rațional apa, având în vedere seceta cauzată de lipsa precipitațiilor și de temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă.
Într-un comunicat emis de oficialii de la Apele Române, la nivel național sunt sute de localități afectate de lipsa apei potabile. Cele mai multe localități cu restricții în furnizarea apei sunt în judeţele Botoşani -133 localităţi, Iaşi – 58 localităţi şi Vrancea – 36 localităţi.

“Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie să folosească raţional apa, astfel încât aceasta să ajungă tuturor, cu prioritate pentru băut”, transmite Apele Române.

Potrivit instituției, apa este furnizată cu restricţii în 291 de localităţi care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă. Cele mai afectate de lipsa resurselor de apă sunt localităţi din judeţele Botoşani, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Vrancea, Galaţi, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman și Alba.

“În aceste localităţi, furnizarea apei este asigurată de către operatorii de apă cu restricţii, respectiv în anumite intervale orare. Restricţiile sunt stabilite de către operatorii de apă, pentru fiecare folosinţă în parte, în funcţie de timpul de care au nevoie pentru reumplerea rezervoarelor de apă”, precizează Apele Române.

Deși nu este menționat în comunicat, și județul Sălaj este afectat de lipsa apei potabile. Compania de Apă Someș SA a impus restricții în furnizarea apei potabile în mai multe cartiere din municipiu, precum și în alte localități din județ.

Reprezentanții companiei au transmis că, în ultima perioadă, s-a dublat consumul de apă față de aceeași perioadă din anii trecuți, ceea ce a dus la imposibilitatea de a reumplere bazinele de apă în timp util.

Totodată, a făcut apel către consumatori să folosească rational apa din rețeaua publică, și nu pentru udarea grădinilor, umplerea piscinelor sau pentru activități de zootehnie ori agricultură.



Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *