Mâncăruri de Sălaj. Soskifli de Pericei şi Mălai dulce de Sânmihai la Festivalul Produsului Tradiţional al USAMV


Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca organizează, în 27 mai, o nouă ediţie a Festivalului Produsului Tradiţional, unde studenţii de la Ingineria mediului vor prezenta, printre altele,diferite mîncăruri tradiţionale, printre care şi două preparate din localităţi sălăjene.
“Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca vă invită, prin Facultatea de Agricultură, la ediţia a XVII-a a Festivalului Produsului Tradiţional, susţinut de studenţii din anul IV de la Ingineria mediului, în cadrul cursului de Controlul şi Certificarea Produselor, coordonat de Conf. dr. Avram Fiţiu. Evenimentul va avea loc în data de 27 mai 2024, între orele 10,00 – 18,00, la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca. Studenţii vor prezenta reţete de produse tradiţionale din judeţele din care provin, inclusiv caietele de sarcini ale reţetelor, care vor fi jurizate de profesori, alături de specialişti în gastronomie şi tradiţii populare”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de USAMV Cluj-Napoca.

Soskifli de Pericei şi Mălai dulce de Sânmihai

Vor fi prezentate spre jurizare şi degustare următoarele reţete tradiţionale: Poale-n brâu moldoveneşti de Nicolae Bălcescu (comuna Nicolae Bălcescu, jud. Bacău), Dalauzi de Gherla (jud. Cluj), Învârtituri din Vale (comuna Aluniş, jud. Cluj), Varză a la Cluj (jud. Cluj), Mălăieş de Floreşti (comuna Floreşti, jud. Cluj), Virşli de Şoimuş (jud. Sălaj), Tochitură dobrogeană (jud. Constanţa), Gulyas de Satu Mare (jud. Satu Mare), Sarmale de Cătina (comuna Cătina, jud. Cluj), Balmoş de Răchiţele (comuna Mărgău, jud. Cluj), Gulaş secuiesc de Sâncrăieni (jud. Harghita), Zamă de şelate de Coruşu (comuna Baciu, jud. Cluj), Păstrăv afumat în cobză de brad de Bucovina (Vatra Dornei, jud. Suceava), Gulaş de oaie de Bobâlna (comuna Bobâlna, jud. Cluj), Supă de fasole de Jichiş (comuna Jichişu de Jos, jud. Cluj), Cozonac Secuiesc de Dăneşti (jud. Harghita), Mălai dulce de Sânmihai (jud. Sălaj), Cornuri cu sare/ Soskifli de Pericei (comuna Pericei, jud. Sălaj), Scoruşe de Ţagu (comuna Budeşti, jud. Bistriţa-Năsăud), Sărăţele cu brânză şi chimen de Geaca (comuna Geaca, jud. Cluj).
“Festivalul nostru este deja o tradiţie, care readuce în prim-plan reţetele locale ale bucătăriei româneşti, reţete care sunt culese chiar de către studenţi. Ei dobândesc astfel mai multe competenţe: certificare şi control de ferme şi gospodării ecologice; elaborare caiete de sarcini pentru produse agricole/alimentare tradiţionale; elaborare proceduri de certificare produse montane; certificare locală şi etică a produselor; elaborare caiete de sarcini pentru produse DOP (Denumire de Origine Protejată), IGP (Indicaţie de Protecţie Geografică) şi TSG (Specialitate Garantată), prin desfăşurarea unei activităţi practice în localitatea de origine a familiei. Obiectivul acestei activităţi pedagogice vizează scoaterea din uitare a gastronomiei tradiţionale ţărăneşti, dar şi formarea unui absolvent USAMV Cluj-Napoca ca specialist în construcţia de demersuri de marketing agricultural”, a explicat coordonatorul evenimentului, conf. dr. Avram Fiţiu (Facultatea de Agricultură).
Evenimentul va fi deschis la ora 10,00 de către conducerea USAMV Cluj-Napoca, după care membrii juriului vor degusta şi evalua produsele prezentate de către studenţi, iar apoi vor fi prezentate caietele de sarcini ale reţelor tradiţionale. Degustarea de către vizitatori a bunătăţilor prezentate de către studenţi va avea loc după ora 12,00, când se încheie jurizarea


Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *