Mii de oameni la serbarea câmpenească Măsurișul oilor de la Măgura Priei


Cândva o practică pastorală specifică primăverii, Măsurișul oilor de la Măgura Priei a devenit o serbare câmpenească care atrage, an de an, mii de oameni.

La fel ca și celelalte ediții, și cea de 56-a ediție a serbării a adunat la Măgura Priei, într-un cadru natural deosebit, oameni nu doar din Sălaj, dar și din alte județe.

Pe lângă atmosfera de sărbătoare, specifică unui astfel de eveniment, ediția din acest an a fost mai colorată decât celelalte. Și la propriu, și la figurat. Asta pentru că 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

Rând pe rând, grupuri mari de culori politice au făcut turul platoului, amestecându-se printre oameni. O baie de mulțime de altfel normală, dacă e să avem în vedere anul electoral cu multe și importante mize politice.

 

Totuși, ce înseamnă Măsurișul oilor?

Practică specifică primăveri, Măsuriș înseamnă măsurat, măsurătoare. Ciobanii, în fiecare an, înainte de a urca cu turmele la munte, separă oile sterpe de celelalte. Apoi, se măsoară laptele de la fiecare oaie și se cota de lapte, brânză sau caș ce revine proprietarului. După finalizare măsurătorii, oamenii petreceeau.

Doar petrecerea a mai rămas din ceea ce era odată un obicei pastoral. O serbare cu muzică populară și voie bună care adună mii de oameni. O serbare unde cei care ajung acolo pot să cumpere diferite produse, de la nelipsiții mici, la obiecte artizanale.Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *