Ascunsă de vegetație, la marginea drumului, foarte aproape de Rus, cum mergi către Buzaș, o formațiune uriașă de gresii e străbătută de un tunel săpat de vreme, de apă, de vânt, ba chiar și de oameni, în unele locuri. Tunelul ăsta, lung de vreo 40 de metri, adăpostește o grotă, un abri mare, despre care se spune că e Peștera lui Pintea. Adică locul unde se adăpostea Pintea Haiducul, ascunzându-se de poterile care îl căutau. Se spune… De asta se leagă unii, de ”se spune”, așteptând să le fie oferite documente, informații precise referitoare la anumite locuri, cum e și Peștera lui Pintea, de la Rus. Însă locurile de genul ăsta nu-s trecute pe nicio hartă a vremurilor tecute, și nici nu există indicații precise, decât pe cale orală, din bătrâni: ”Se spune că…”. Și e absolut firesc să fie așa. Adică, haiducii, că de aia erau haiduci, nu-și marcau locurile de adăpost, ca să poată fi vizitate și de alții, ori ca să știe și alții unde-s acele locuri. Așa că tot ceea ce a rămas începe cu ”se spune”.
Lăsând la o parte legenda, poveștile, locul în sine e unul deosebit, tunelul ăsta fiind unic în Sălaj. Și străbătându-l dintr-o parte în alta, e ușor să-ți imaginezi cum acolo se adăposteau haiduci, adică, în cazul acesta, Pintea. Un Pintea Haiducul care și-a lăsat simțită prezența pe tot teritoriul actualului județ Sălaj, povești despre el și locurile prin care a trecut sau unde s-a adăpostit găsindu-le la tot pasul.
Sălajul e un tărâm al poveștilor, iar multe dintre poveștile acestea sunt legate, într-un fel sau altul, de Pintea Haiducul. Sau Pintea Viteazul. Cel care și-a lăsat amprenta asupra istoriei locurilor ăstora, mărturii ale traseelor și popasurilor ale cetei de haiduci a lui Pintea: Peștera lui Pintea, Piatra Pinții, Casa Pinții etc.
– Reportajul integral, pe reporterpursisimplu.ro –
Peștera lui Pintea, de la Rus. Valea cu abriuri. Altarul ritualic săpat în gresie