Piețele și târgurile din județul Sălaj, subiect de expoziție stradală


 

„Sălașuri ale solidarității. O foto-etnografie a piețelor din Sălaj”, așa se numește expoziția al cărei vernisaj a avut loc joi, 28 martie 2024, zona pietonală din fața Muzeului din Zalău. O expoziție care prezintă o parte din munca de teren a sociologului Florin Dumitrescu, venit de la București la Zalău special pentru vernisaj.

În ce constă expoziția? În panouri care surprind, prin fotografie și texte, crâmpeie din universul atât de familiar (și poate de aceea nebăgat în seamă, de multe ori) al piețelor. Adică, e vorba despre piața de zi cu zi. Și cine nu a fost la cumpărături la piață? Așa că, de multe ori treci pe la piață fără să te uiți cu atenție în jur, preocupat de ceea ce vrei să cumperi.

Expoziția asta are ca scop (cel puțin din punct de vedere al privitorului) să te facă să te uiți puțin ”peste umăr”: ”Hmmm, chiar ieri am fost la piață. Sălașuri ale solidarității? Cum adică?”

”Ne dorim ca această expoziție să sensibilizeze și să inspire comunitatea locală să aprecieze și să protejeze aceste locuri speciale, care reprezintă o parte importantă a identității noastre culturale”, spune Dr. Corina Bejinariu, managerul Muzeului din Zalău.

Te face să vezi altfel lumea piețelor o astfel de expoziție? Răspunsul îl poți afla luând-o pe pietonală în sus și oprindu-te în fața panourilor expuse în fața muzeului.Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *