Polițiștii rutieri au organizat miercuri, 17 iulie, două activități privind noile modificări legislative în domeniul rutier, una de prevenire, în trafic, și una de informare a populației, în parcarea Zalău Value Center. Principalul subiect a fost cu privire la reținerea permisului auto în cazul conducătorilor auto care refuză testarea drugtest sau cu etilotestul, la controlul în trafic. De asemenea, în cadrul activităților desfășurate, polițiștii rutieri au prezentat conducătorilor auto aparatele drugtest și etilotest folosite în activitățile curente desfășurate în trafic.
Potrivit noilor reglementări legislative, toți conducătorii vehiculelor sunt obligați să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier. În situația în care șoferii refuză, li se retrage permisul de conducere, ulterior fiind conduși la unități medicale specializate pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenței, existenței sau inexistenței substanțelor interzise sau alcoolului în sânge.
Prevederile legale actuale arată că doar după eliberarea rezultatelor medico-legale, dacă acestea indică lipsa consumului de alcool sau substanțe psihoactive, conducătorii auto vor putea reintra în posesia permisului de conducere. Documentul retras se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.
În cuprinsul procesului-verbal întocmit de polițist, titularul permisului de conducere poate opta pentru a-i fi comunicat rezultatul buletinului de analiză toxicologică prin e-mail sau telefonic.
Ulterior, are următoarele variante de a intra în posesia documentului:
• ridicarea de la sediul Serviciului Rutier pe a cărui rază teritorială s-a reținut permisul de conducere;
• ridicarea de la sediul altui Serviciu Rutier decât cel pe a cărui rază teritorială s-a reținut permisul;
• înaintarea la o adresă de corespondență, prin servicii poștale, furnizată de titularul permisului.
Atenție la medicație! Polițiștii au atras atenția și la consumul de medicamente care pot conține substanțe care pot influența rezultatul testărilor. Polițiștii recomandă conducătorilor auto să consulte medicul sau farmacistul care le-a prescris medicamentația ori să citească prospectul acestora înainte de a se urca la volan.
Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere are un caracter preventiv și își urmează regimul juridic reglementat de Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ. De asemenea, noile prevederi legale pot fi consultate accesând O.U.G. nr. 84/2024 și O.U.G. nr. 97/2024, pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere.
Aceste măsuri au rolul de a contribui la creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice și la necesitatea asigurării unui echilibru just, între scopul legislației rutiere de a proteja viața, integritatea și sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier și celeritatea clarificării situațiilor conducătorilor auto cu privire la care există suspiciuni privind consumul de substanțe psihoactive, generate de rezultatul testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive ori, după caz, de refuzul de a se supune testării. Persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că efectul unor substanțe poate reduce capacitatea și timpii de reacție.
Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj recomandă conducătorilor auto să adopte un comportament care să le confere siguranță în trafic și să respecte reglementările rutiere.