Pompierii sălăjeni au fost prezenți la datorie, în intervalul 6-8 septembrie, pentru gestionarea celor 78 de solicitări primite din partea cetățenilor, ce au constat în acordarea măsurilor de prim ajutor, stingerea incendiilor și operațiuni derulate în sprijinul comunităților.
În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, acțiunile de asistență medicală însumează cel mai mare procent al misiunilor desfășurate de către colegii noștri. Astfel, echipajele SMURD au oferit ajutor în 49 de cazuri, care au constat în acordarea primului ajutor medical calificat și transportarea la spital a persoanelor cu traumatisme ori cu probleme medicale grave.
“În acest sfârșit de săptămână, ponderea cea mai mare de incendii a fost reprezentată de intervenții la vegetația uscată. Pe parcursul sfârșitului de săptămână pompierii au acționat pentru stingerea a 23 de incendii izbucnite pe teritoriul județului Sălaj. Din totalul acestora, 20 de intervenții au fost derulate pentru lichidarea incendiilor la vegetația uscată în întreg județul nostru. În urma acestora au fost afectate peste 80 de hectare de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș, litieră de pădure, dar și alte bunuri cum ar fi garduri, pomi fructiferi și stupi de albine. În unele cazuri flăcările s-au extins cu mare repeziciune punând în pericol gospodăriile, culturile și fondul forestier”, anunță ISU Sălaj.
Potrivit sursei citate, în cursul zilei de sâmbătă, pompierii sălăjeni au trimis în sprijinul colegilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș, 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru a interveni la un incendiu de amploare la vegetație uscată produs în localitatea Lăpușel.
Principala cauză a acestor numeroase incendii este reprezentată de ignoranța unor cetățeni. Canicula și uscăciunea avansată favorizează extinderea cu repeziciune a flăcărilor!
“Facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că un simplu incendiu de vegetație uscată se poate transforma într-un incendiu de proporții care afectează ecosistemul, poate genera pagube materiale majore, dar și pierderi de vieți omenești.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice”, atenționează pompierii.
De asemenea, în intervalul menționat anterior, echipajele operative au gestionat și alte de situații destinate protecției comunităților, au realizat misiuni de recunoaștere și informare preventivă.