Pompierii sălăjeni au reuşit să salveze din incendii , în cursul anului trecut, 10 persoane, 133 de animale şi păsări şi bunuri de 17,2 milioane de lei.
Vieţi şi bunuri salvate, dar şi pierdute
“În urma incendiilor la gospodăriile cetățenești din anul 2023 au fost rănite un număr de 8 persoane, iar 10 persoane au fost salvate, au fost salvate bunuri în valoare de 17241000 și au fost distruse bunuri în valoare de 2365700.
Pe timpul intervenției au fost salvate 76 de animale, 57 de păsări și au decedat 54 de animale, 118 păsări”, se arată într-un raport al ISU Sălaj.
Cauzele incendiilor
Potrivit acestora, incendiile produse la gospodăriile cetăţeneşti din mediul rural în anul 2023 au fost generate de mai mulţi factori.
1. Instalaţii, echipamente, utilaje sau aparate electrice improvizate cu defecțiuni sau neizolate 44 (33,58 %)
Cauze principale: – exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni şi improvizaţii, utilizarea de conductori electrici cu izolaţii îmbătrânite sau neprotejaţi corespunzător faţă de materialele combustibile;
– racordarea de aparate electrice suplimentare, concomitent cu supradimensionarea elementelor de protecţie (siguranţe fuzibile), ceea ce a condus la supraîncălzirea conductorilor electrici (circuitelor), topirea şi chiar aprinderea izolaţiilor combustibile ale acestora sau producerea scurtcircuitelor, urmate de incendiu.
2. Coş, canal, burlan de fum necurăţat de funingine, deteriorat, amplasat ori neprotejat termic faţă de materialele combustibile 29 (21,80 %).
Cauze principale: – necurăţarea periodică a coşurilor, ceea ce a condus la depunerea de cantităţi mari de funingine pe canalele de fum şi producerea de scântei;
– necurățarea coșurilor de fum, premergător sezonului rece şi ori de câte ori este necesară remedierea crăpăturilor, fisurilor şi altor degradări apărute în structurile coşurilor de fum.
3. Focuri în spații închise / deschise 16 (12,03 %)
Cauze principale: – focurile în aer liber pentru arderea miriştilor, tufărişurilor, stufului sau a vegetaţiei ierboase, nesupravegheate sau efectuate pe timp de vânt puternic;
– focul în aer liber făcut în curţi şi la distanţe mici faţă de materiale combustibile (lemn, hârtie, textile, furaje etc.);
– utilizarea în gospodării şi anexele acestora a lumânărilor, făcliilor şi a lămpilor cu gaz sau de gătit cu petrol fără luarea masurilor de prevenire.
4. Mijloace de încălzire defecte, nesupravegheate cu improvizaţii sau supraîncălzite 13 (9,77 %):
Cauze principale: – depozitarea cenuşii sau a jăratecului nestins în locuri necorespunzătoare, în apropierea şurilor, magaziilor de lemne şi de furaje
– sobe de teracotă sau sobe metalice crăpate, sparte;
– aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte ca urmare a suprasolicitării, folosirii îndelungate sau lovirii.
5.Acţiuni intenţionate 7 (5,26 %):
Cauze principale: – acţiuni de răzbunare sau generate de invidie;
acţiuni pentru ascunderea unor fapte de sustragere de bani sau bunuri, crime ori alte fapte antisociale.
6.Fumatul 6 (4,51 %):
Cauze principale: – fumatul în magazii, şoproane, fânare, poduri, depozite furaje şi alte locuri cu pericol de incendiu;
– ţigara nestinsă, uitată sau aruncată la întâmplare pe materiale combustibile.
7. Jocul copiilor cu focul 1 (0,75 %):
Cauze principale: – lăsarea la îndemâna copiilor a chibriturilor, lumânărilor, brichetelor, petardelor;
– lăsarea nesupravegheată a copiilor.
8. Alte cauze 17 (12,78 %).