Haos cu facturile la energie. În timp ce Guvernul se pregăteşte să prelungească plafonarea preţurilor, consumatorii primesc oferte cu tarife duble sau chiar triple.
Mai puţin de o lună şi jumătate a mai rămas până când expiră plafonarea la energie electrică şi nici furnizorii, nici românii, dar pare că nici guvernanţii nu ştiu dacă şi cum se va prelungi măsura. În timp ce ministrul Energiei anunța că este posibilă o prelungire a plafonării prețurilor la energia electrică și gaze naturale pentru 3 luni de la 1 aprilie, când expiră, furnizorii se pregătesc de ridicarea măsurii.
Românii primesc notificări cu noul preţ perceput de la 1 aprilie 2025.
Preţul este mai mare decât dublu. Un client care plăteşte în prezent 0,68 lei pe KWH, pentru că are consum sub 100, a primit “ofertă” de preţ cu 1,43 lei de la primăvară. Este un tarif pe piaţa liberă mai mare decât dublul plătit în prezent. Oferta de preţ este până în luna septembrie şi clientul este anunţat că va primi noul preţ în luna august.
Clienţii casnici ar putea sa nu mai beneficieze de tarifele plafonate de 0,68, 0,80 și 1,3 lei pe kwh în funcţie de consum. Ci vor plăti preţul cu care îi ofertează furnizorii pe piaţa liberă.
Cetăţenii cu venituri mici ar putea primi un ajutor de la stat pentru a-şi plăti facturile. Ajutorul se va acorda direct beneficiarilor şi nu companiilor din electricitate. Încă se fac calcule pentru a vedea câţi cetăţeni vor beneficia de această măsură şi cum.
Pe de altă parte, cei care nu vor beneficia de ajutor, vor fi nevoiţi să plătească dublu la aceste servicii. De exemplu, pentru o garsoniră care are acum un consum de 98 kwh şi se încadrează în tariful plafonat de 68 de bani pe kwh, proprietarul plăteşte o factură de puţin peste 60 de lei. Cum tarifele pe kwh de la 1 aprilie ar urma să se încadreze între 1,2 şi 1,4 lei pe kwh, în acest caz aproape se va dubla şi ar putea să ajungă să plătească peste 120 de lei.
Pentru următorul prag, de 0,80 lei pentru consumul între 100 și 255 kWh/lună, pentru o locuinţă cu un consum de 120 kwh, factura ar putea să crească de la 96 de lei la 150 de lei.
Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale în România a fost introdusă inițial în martie 2022, ca măsură de protecție pentru consumatori în fața creșterii prețurilor la energie și a fost prelungită de mai multe ori până în prezent. Ultima prelungire a fost decisă până la 31 martie 2025.