Proiect educațional pentru școlile din mediul rural – Educație prin patrimoniu: ”Din tradițiile de nuntă ale satului sălăjean”


Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău extinde programul educațional pentru școlile din mediul rural, și în acest an, adăugând o nouă componentă, respectiv proiectul ”Din tradițiile de nuntă ale satului sălăjean”.

În cursul anului 2023, Muzeul a susținut activități în școli din  13 comune, 991 de elevi fiind beneficiari direcți.

”Pe lângă derularea clasică a Programului educațional pentru școlile din mediul rural ”Educație prin patrimoniu” propunem un nou proiect, respectiv  «Din tradițiile de nuntă ale satului sălăjean». Proiectul are trei componente distincte, care presupun activități în școlile cu care încheiem parteneriate, dar și reflectarea rezultatelor colaborării prin expoziții online sau stradale.

Proiectul «Din tradițiile de nuntă ale satului sălăjean» se va derula pe tot parcursul acestui an, în șapte școli din mediul rural: Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Hida, Școala Gimnazială Nr. 1 Valcău de Jos, Liceul Tehnologic nr. 1 Gâlgău, Școala Gimnazială Nr. 1 Chieșd, Școala Gimnazială Nr. 1 Bălan, Școala Gimnazială Nr. 1 Pericei și Școala Profesională ”Petri Mor” Nușfalău”, spune Dr. Corina Bejinariu, Managerul Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Activități propuse în cadrul proiectului ”Din tradițiile de nuntă ale satului sălăjean”

Prima activitate propusă este  itinerarea expoziției foto-documentare “Din tradițiile de nuntă ale  satului sălăjean” în cele șapte școli rurale, respectiv organizarea unui vernisaj la fiecare școală, oferind o prezentare interactivă despre obiceiurile de nuntă din satele sălăjene, prezentare susținută de  Olimpia Mureșan, muzeograf etnografie. Expunerea acesteia în școală va fi  pentru o perioadă de două săptămâni, astfel încât să poată fi vizionată de către elevi, cadre didactice și părinți.

O altă activitate în cadrul proiectului este  colectarea de fotografii vechi  și realizarea de expoziții online cu acestea pe site-ul muzeului. În acest sens, propunem elevilor și cadrelor didactice să realizeze campanii de colectare a fotografiilor din trecut care redau obiceiuri și momente semnificative din ciclul vieții, cu privire specială asupra nupțialității. Pe baza materialelor adunate se va completa arhiva foto-documentară a muzeului, prin scanarea fotografiilor, precum  și expoziții tematice online,  prezentate pe site-ul instituției noastre.

Proiectul se va încheia cu realizarea unei expoziții foto-documentare în stradă. Se intenționează selectarea celor mai interesante și reprezentative fotografii despre momentele și obiceiurile importante din ciclul vieții, pe care vor fi colectate din cele șapte școli. Pe baza lor, se va propune organizarea unei expoziții foto-documentare în stradă, în zona pietonală din fața muzeului, la vernisajul căreia vom invita reprezentanții  școlilor participante.

”Cu recunoștință pentru implicarea școlilor și a cadrelor didactice în explorarea și promovarea patrimoniului cultural local, ne bucurăm să vedem că proiectul ”Din tradițiile de nuntă ale satului sălăjean” este primit cu entuziasm și că generează un interes real pentru cunoașterea și conservarea tradițiilor noastre. Suntem încrezători că această colaborare va inspira școlile partenere  să se conecteze și să își prețuiască moștenirea culturală”, mai spune Corina Bejinariu.



Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *