Punctul Gastronomic Local DecumAna, o nouă experiență culinară


Punctul Gastronomic Local DecumAna, din localitatea Moigrad-Porolissum, propune o nouă experiență culinară, o incursiune gastronomică în universul bucatelor alese din Țara Silvaniei, într-o nouă formă de prezentare a bucătăriei locale.

Porta Decumana este una din porțile principale din Castrul Roman Porolissum, alături de Porta Praetoria.  Amplasată pe latura din spatele comandamentului, făcând legătura dintre castru și amfiteatru, Porta Decumana devine un portal între  macellum (piața)  și zona de locuit și gătit. Cele mai alese mirodenii, ingredinete, băuturi erau aduse de iscusiții negustori pe limesul roman porolissensis din întreg Imperiul Roman. Arta culinară a fost unul dintre punctele foarte ale romanilor, care au apreciat întotdeauna produsele deosebite, de la uleiul de măsline, vinul scump și pâinea gustoasă la produse exclusiviste din cereale, linte și alese cărnuri într-o combinație apetisantă. Așa zisa mâncare stradală era răspândită în întreg Imperiul, alături de tavernele renumite unde se găseau cele mai gustoase rețete gătite cu migală de bucătari romani, dar și de sclavi. Primele forme de gastronomie locală au fost preluate întocmai de la romani și transmise din generație în generație până în zilele noastre. Mâncare este un factor de socializare, unitate și diversitate.

Un alt liant în ceea ce privește gastronomia îl reprezintă mierea  care era principalul îndulcitor, și din care se făceau și prăjituri. Mierea mai era folosită și într-o  rețetă locală de omletă pregătită cu lapte, apoi acoperită cu miere și cu piper, nuci, migdale și curmale fierte în miere.Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *