Sălajul, printre judeţele cu mari depăşiri la radon. Gazul provoacă 20% dintre cancerele pulmonare


Sălajul se numără printre cele câteva judeţe ale ţării în care concentraţia de radon este de circa trei ori mai mare decât media naţională. Radonul este un gaz incolor şi inodor emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume.

Gazul care provoacă multe cancere

Radonul este unul din principalii agenți din mediul înconjurător considerat, după fumat, a două cauză în apariţia cancerului pulmonar. E un gaz radioactiv, care se formează în interiorul clădirilor, pătrunde uşor prin fisurile din pereţi şi fundaţie, acumulându-se treptat în aerul de interior. Sursa principală a radonului în clădiri o reprezintă solul pe care este amplasată construcţia.

Confrom unui stidiu tematic al UBB Cluj, un impact important în creşterea calităţii aerului de interior îl are atât managementul surselor, cât şi comportamentul utilizatorului casnic în relaţia cu mediul în care trăieşte. Tendinţa generală de creştere a gradului de etanşeizare a clădirii în vederea reducerii consumului energetic are ca efect negativ o reducere a gradului de aerisire a clădirii, şi, implicit, o reducere a calităţii aerului de interior.

Calitatea aerului interior este caracteristica acestuia de a avea un conţinut de poluanţi care nu depăşeste concentraţiile sau dozele admise, asigurând astfel igiena şi sănătatea persoanelor. Pe lângă poluanţii care pătrund din afara locuinţei, o paletă largă de substanţe chimice, precum compuşii organici volatili şi compuşii carbonilici, poate fi atribuită lacurilor şi adezivilor utilizaţi pentru fabricarea mobilerului, materialelor de construcţie, respectiv produselor de curăţenie şi uz personal. Expunerea la aceşti compuşi chimici a fost asociată cu tulburări ale sistemului imunitar sau nervos, precum şi efecte carcinogene.

20% dintre cancerele pulmonare, provocate de radon, gaz inodor şi incolor

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Desi acest cancer este considerat in mod traditional ca fiind o boala a fumatorilor , un procent surprinzator de 15-20% din cancerele pulmonare nou diagnosticate apar la persoane care nu au fumat niciodata, multe dintre acestea avand intre 40 si 50 de ani, transmite News.ro.

Specialisti din Statele Unite spun ca aceasta crestere ingrijoratoare a numarului de cazuri de cancer pulmonar la nefumatori este probabil legata de expunerile mari si pe termen lung la gazul radon

Acest gaz incolor si inodor este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se gasesc in mod natural in solul din intreaga lume.

Radonul poate intra în case prin crăpaăurile din podele, pereţi si fundaţie. Când se acumulează în interior, radonul poate deveni o problemă de sănătate serioasa. Inhalarea acestuia poate creşte riscul de cancer pulmonar.

Gazul poate sa persiste si sa se acumuleze în casele şi în plămţnii oamenilor în mod silenţios, în absenţa unui test de depistare a acestuia.

Intr-un studiu publicat in 2009, cercetatorii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au aratat ca radonul este cauza principala pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume.

Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populaţie.

La randul sau, Organizatia Mondiala a Sanatatii numeşte radonul ca fiind principala cauză de cancer pulmonar ân randul nefumatorilor, respectiv a 2-a cauză de risc pentru fumatori, şi estimează ca provoacă intre 3% si 14% din toate cancerele pulmonare dintr-o ţară, in funcţie de nivelul mediu naţional de radon şi de prevalenţa fumatului. Ca atare, combinaţia dintre expunerea la radon şi fumat este extrem de toxică pentru plămâni.

In Statele Unite, Agentia pentru Protecţia Mediului din Sattele Unite ( EPA ) recomandă testarea periodică a radonului şi masuri pentru a reduce nivelurile de expunere în locuinţe.

Un nou sondaj realizat pentru Centrul de cancer al Universităţii de stat din Ohio (OSUCCC) arată că 75% dintre americani nu şi-au testat locuinţele pentru radon, iar peste jumatate (55%) nu sunt îngrijoraţi de expunerea la radon în locuinţele, comunitatea sau şcolile lor.

“Orice persoană poate dezvolta cancer pulmonar şi ar trebui să fim conştienţi şi preocupaţi de expunerea la radon, deoarece se crede că este una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar la cei care nu fumează niciodată şi există ceva ce putem face pentru a ne reduce riscul”, a declarat dr. David Carbone, specialist în oncologia toracică şi director al Centrului de oncologie toracică OSUCCC-James.

Cum se reduce riscul expunerii la radon

Exista teste relativ simple pentru a masura radonul din casă şi acţiuni pentru a reduce expunerea la radon, spun specialiştii.

Acestea includ instalarea în afara casei a unui sistem de remediere a radonului care aspiră aerul din subsol, unde gazul persistă de obicei. Creşterea fluxului de aer prin deschiderea ferestrelor şi utilizarea de ventilatoare/evacuare în locuinţă, precum şi etanşarea fisurilor din podele, pereţi şi fundatie sunt, de asemenea, importante.

Radonul cauzează peste 20.000 de decese din cauza cancerului pulmonar în fiecare an în Statele Unite.

Efectele radonului asupra plamanilor sunt cumulative si pot fi intarziate cu zeci de ani.

Astfel, copiii dvs. care se joacă în subsol sau merg la şcoala astăzi, expuşi la niveluri necunoscute de radon, ar putea fi expuşi riscului de a dezvolta cancer pulmonar peste 10, 20, 30 de ani , a spus medicul. Si pentru că gazul este total incolor şi inodor, nu aţi avea nicio idee că sunteţi expuşi dacă nu aţi cunoaste importanţa testării proactive .

In multe ţări, inclusiv în Europa şi in România există ghiduri şi reglementari pentru măsurarea şi controlul nivelurilor de radon în clădiri, cu scopul de a proteja sănătatea publică.

România, în top european, Sălajul, în top naţional

Potrivit evaluarii europene, România se situează printre primele poziţii în Europa cu privire la valoarea medie raportată pentru concentraţiile de radon măsurate în aerul interior.

UBB Cluj face măsuratori ale radonului şi cercetatorii UBB au tras un semnal de alarmă asupra riscului crescut în Romţnia. Echipa de la UBB cercetează efectele radonului de mai bine de 20 de ani şi spune ca a tras numeroase semnale de alarmă, mai ales în ultimii ani, legate de nivelul crescut de radon din cladirile publice cum sunt grădiniţele şi şcolile.

Sălajul, printre judeţele cu mari depăşiri la radon

Potrivit specialistilor clujeni, valori crescute de radon, gaz radioactiv care produce cancer pulmonar si leucemie, apar în mai multe judeţe din ţară. 16 judete înregistrau niveluri de concentratţe ale radonului care depăşeau pragul admis. Aceste judeţe sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsaud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş.

Media aritmetică a concentraţiei de radon în aceste zone este de aproape 3 ori mai mare decţt media naţională.



Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *