Salariul minim brut crește la 3.700 de lei, începând de astăzi. Câți bani primesc angajații


Salariul minim brut garantat în plată se majorează, de astăzi, la 3.700 lei brut, creșterea fiind de 12,12% față de nivelul actual de 3.300 de lei. Precizăm faptul că 300 de lei nu sunt taxați la acea sumă. Prin umare, un angajat plătit astfel va primi o sumă de 2.363 lei în mână (adică suma netă).

Potrivit Ministerului Muncii, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru.

„Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri,etc.)”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

De reținut că majorarea la 3.700 de lei a salariului minim brut pe țară garantat în plată nu se va aplica angajaților din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, care au un regim preferențial de taxare.

Chiar și fără această majorare, angajații din aceste sectoare vor continua să ia mai mulți bani în mână decât restul angajaților din economie plătiți acum cu salariul minim brut.

Salariul minim în sectorul construcțiilor a fost mărit doar pe brut de la 1 octombrie, pentru a nu le fi afectat netul angajaților după ce s-a introdus plata CASS. Astfel, acesta rămâne la 4.582 lei brut, ceea ce înseamnă că un angajat plătit astfel va avea în mână 3.196 lei.

La fel ca în cazul construcțiilor, CASS a fost introdus în 2023, iar salariul minim a fost mărit atunci doar pentru a nu se pierde la salariu. Așadar, acesta rămâne la 3.436 lei brut de la 1 ianuarie 2024, ceea ce s-ar traduce într-un net de 2.396 lei.

 Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *