Filmul Avram Iancu împotriva Imperiului va ajunge, timp de o săptămână, în comunitățile rurale și urbane din Sălaj.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Sălaj alături de A.D.I. Țara Silvaniei.
Filmul recent lansat – Avram Iancu împotriva Imperiului, prima docu-dramă dedicată „Crăișorului Munților – Eroul din Transilvania, eroul tuturor românilor” -, reprezintă debutul atât pentru regie – semnată de Theo Thorn (care a colaborat și la scenariu, împreună cu Alexandu Molico), cât și pentru rolul principal – Avram Iancu, la tinerețe, care este interpretat de un tânăr actor angajat al Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, Horia Fedorca.
Producția s-a bucurat și de trei consultanți științifici: Prof. Univ. Dr. Habil. Sorin Șipoș (de la Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișului), Prof Univ Dr. Mihai Drecin (Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România) și Lector Univ. Dr. Radu Româmașu (de la Universitatea din Oradea).
Filmul durează 1 oră și 20 de min.
Programul proiecțiilor:
- Luni, 18 martie, ora 18.00 – Hida, Căminul Cultural
- Marți, 19 martie, ora 18.00 – Lozna, Căminul Cultural
- Miercuri, 20 martie, ora 18.00 – Chechiș, comuna Bălan, Căminul Cultural
- Joi, 21 martie, ora 18.00 – Jibou, Casa De Cultura Jibou
- Vineri, 22 martie, ora 18.00 – Zalău, Casa de Cultura a Sindicatelor Zalău
Intrarea este liberă.
La proiecțiile filmului vor fi prezenți Horia Fedorca, actorul care îl interpretează pe Avram Iancu în tinerețe, Romi Carmazan, coscenarist, precum și actorii sălăjenii Sandu Pop (Văru` Săndel) și Alin Panc.
Avram Iancu (n. 1824 comuna Avram Iancu, jud. Alba – d. 10 sep. 1872 Baia de Criș, jud. Hunedoara) a fost, într-adevăr, împotriva celor care nu acordă drepturi politice. La Răscoala din 1848 a luptat pentru moții din Apuseni, ca să obțină drepturi din partea imperialilor. Titlul subliniază o acțiune împotriva tuturor celor care nu au recunoscut românilor drepturile politice și transilvane. Avram Iancu a fost împotriva revoluționarilor maghiari și a curții vieneze. Titlul poate fi derutant doar pentru că în prima parte a fost aliatul. Dar apoi a luptat împotriva imperiului și a absolutismului, prin sfidarea pe care a făcut-o la adresa împăratului vienez.
„Anul 2024 este declarat, prin lege, „Anul Avram Iancu”, iar „Crăișorul Munților” a avut câțiva colaboratori de nădejde din Sălaj: Simion Bărnuțiu, ideologul Revoluției de la 1848; Alexandru Pop (alias Alesandru Papiu Ilarian), fost coleg de facultate și de serviciu cu Avram Iancu, la Tabla Regească din Târgu Mureș; Iacob Deleu, tribunul lui Avram Iancu de pe Valea Crasnei și Ioanichie Druhora, tribunul de pe Valea Almașului.” (Dr. Marin Pop – șef secție la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău)