O maşinaţiune pornită din judeţul Sălaj a produs statului o pagubă de 2,3 milioane de lei, prin fonduri europene.
“La data de 23 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, cu sprijinul polițiștilor Serviciilor de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Cluj, Mureș, Bihor, Botoșani, Bacău și Bistrița au efectuat 29 de percheziții domiciliare, în judeţele Sălaj, Cluj, Bihor, Botoșani, Bacău și Bistrița, într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2017 – 2022, persoanele cercetate și-ar fi constituit mai multe societăți comerciale, în județul Sălaj, preluând totodată societăți comerciale din alte județe, în scopul obținerii de fonduri publice, respectiv a ajutorului de minimis, printr-un program de finanțare. Totodată, s-a stabilit faptul că, încă de la înființare, respectivele societăți comerciale nu ar fi desfășurat niciodată o activitate economică și nu ar fi întreprins nicio măsură asumată în planurile de afaceri, folosindu-se în acest scop de documente false. De asemenea, persoanele cercetate ar fi indus în eroare diverse unități bancare, în vederea obținerii unor credite punte.
Zeci de mii de euro şi bunuri confiscate de poliţişti
În urma celor 29 de percheziții domiciliare efectuate, polițiștii au descoperit și ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 45.000 de euro, 19.070 de lei, carduri bancare, laptopuri, telefoane mobile, documente contabile, precum și alte înscrisuri utile cauzei.
Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului este de peste 2.300.000 de lei.
Au fost puse în executare mai multe mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul poliţiei pentru audieri.
În urma administrării materialului probator, 3 persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj.
Mâine, 24 aprilie a.c., cele 3 persoane vor fi prezentate unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în vederea dispunerii măsurilor legale care se impun.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
La activități au participat și polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale, cei ai Serviciului Criminalistic, ai Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și cei ai Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Zalău – Biroul de Investigații Criminale și Biroul de Ordine Publică pentru Mediul Urban, cei din cadrul Secțiilor de Poliție Rurală Zalău și Nușfalău, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj continuă cercetările, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în vederea documentării întregii activități infracționale a persoanelor cercetate în cauză.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, informează IPJ Sălaj.