Trei zile libere de la Guvern pentru angajați. Vom avea o nouă mini-vacanță peste câteva săptămâni


O veste bună pentru angajații de la stat este că, la orizont, se întrevăd încă 3 zile libere, în luna august, cu ocazia unei mari sărbători. Cei care vor dori să își lege zilele de concediu se vor putea bucura de o minivacanță. Mai mult decât atât, cine va fi pus să lucreze ar putea primi bani în plus de la angajator. Firmele care nu se conformează sunt pasibile de amendă.

Chiar dacă1 iunie va fi sâmbăta, ceea ce cu siguranță produce o frustrare în rândul angajaților, compensarea va veni cu zilele libere pe care le vor primi între 15 și 18 august, când va fi sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Așadar, de joi până duminică, românii care își vor putea permite acest lucru din punct de vedere financiar, vor putea să plece în vacanță, fie la mare, fie la munte sau oriunde își doresc. Mai mult, cine are posibilitatea să-și folosească 3 zile de concediu, pentru luni, marți și miercuri va avea chiar o săptămână liberă.

Inclusiv angajații din mediul privat vor avea liber pe data de 15 august, iar legislația stabilește că angajatorii care nu pot respecta zilele stabilite de Guvern trebuie să dea compensații. Poate fi vorba de mai mulți bani la salariu sau de suplinirea liberului.

De reținut că angajatorii care nu țin cont de calendarul zilelor libere pot primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Bineînțeles că există și excepții, cum ar fi companiile din retail, HoReCa, sanitar, mass media, care foarte probabil vor presta servicii în zilele respective.

În Codul Muncii se arată că salariații trebuie să beneficieze de un „spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100 % din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, pentru situațiile prezentate mai sus.Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *