Tunelul Meseş, în contestaţie. Cel mai mare contract de autostradă din România e în instanţă


Constructorul italian WeBuild a atacat la Curtea de Apel București decizia CNSC favorabilă constructorului turc Makyol în cadrul licitației de 7,5 miliarde de lei pentru construcția tronsonului din Autostrada Transilvania ce include Tunelul Meseș, trasmite economica.net.

Demersul constructorului italian a fost înregistrat pe 4 aprilie 2024 la Curtea de Apel București (CAB), potrivit datelor portal.just.ro.
Asta după ce, pe 15 martie, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis contestația Makyol, prin care constructorul turc a cerut anularea unei solicitări de clarificări a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Totodată, CNSC respinsese ca inadmisibilă cererea de intervenție a WeBuild.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a finalizat etapa de evaluare tehnică a ofertelor depuse la licitația pentru construcția a 41 de kilometri din Autostrada Transilvania (A3), inclusiv Tunelul Meseș.

Mai exact, evaluarea tehnică s-a încheiat marți, 23 ianuarie 2024, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
În august 2023, șapte oferte au fost depuse pentru construcția sectorului din Autostrada Transilvania care cuprinde și Tunelul Meseș, a informat atunci ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Tunelul Meseș, 2,89 km cu galerii duble

Ministrul a subliniat că este vorba de o lucrare extrem de complexă ce implică execuția faimosului Tunel Meseș (cu două galerii) în lungime de 2,89 km și cu două benzi de circulație pe sens, precum și construcția a 65 de viaducte, poduri și pasaje.

Potrivit directorului general al CNAIR, Cristian Pistol, cei șapte operatori care au depus oferte sunt:

– Asocierea SA & PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o (România – Bosnia Herțegovina);
– WEBUILD SPA – MILANO (Italia);
– IC IÇTAŞ INŞAAT SANAYI VE TICARET A.Ş. (Turcia);
– Asocierea MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S. – OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (Turcia);
– MAPA INSAAT VE TICARET A.S. (Turcia);
– Asocierea NUROL INSAAT VE TICARET A.S. – DUYGU TAAHHÜT VE İNŞAAT A.Ş. (Turcia);
– Asocierea TEKFEN INSAAT VE TESISAT A.S. – DOGUS INSAAT VE TICARET A.S. (Turcia).

Durata de realizare a contractului este de 78 de luni dintre care 18 luni destinate proiectării și 60 execuției.Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *