UDMR se laudă: 80% din redevența pentru exploatarea apelor minerale rămâne în bugetul local. Primar Crasna, Kovacs Istvan: Nu ne ajută cu nimic


UDMR îşi face un titlu de glorie prin faptul că, în urma unui proiect de lege al său, aprobat miercuri, de acum înainte, 80% din redevența pentru exploatarea apelor minerale terapeutice va rămâne în bugetul local. Beneficiari ai acestei legi sunt mai multe localităţi din ţară, iar singura localitate sălăjeană este Crasna.

Primar Crasna: Nu ne ajută cu nimic

Întrebat de Ora Sălajului câţi bani în plus vor fi la bugetul local, cu ce îi ajută noua lege, primarul Crasnei, Kovacs Istvan a fost tranşant: cu nimic.

Redăm dialogul purtat cu acesta.

Rep: Cu ce ajută comuna Crasna noua lege conform căreia 80% din redevența pentru exploatarea apelor minerale rămâne în bugetul local?
Kovcs Istvan: No. Habar n-am.

Rep: Cât câştigaţi acum?
K.I: Din ce să câştigăm?

Rep: Din exploatarea apelor minerale.
KI: Avem o sursă de apă care nu se foloseşte.

Rep: Deci, nu câştigaţi nimic…
KI: Nu! Apa vine la 27 de grade, când ajunge la suprafaţă. Îi tras jos la spital, unde avem secţia de recuperare. Acolo avem un bazin unde ar trebui să avem apa asta, dar până când ajunge jos, ajunge la temperatura de 21-22 de grade.

Rep: E prea puţin, deci…
KI: E prea puţin. Şi acum noi avem eficientizare energetică a spitalului, licitaţie câştigată de firma Avril, şi cumva încercăm să vedem dacă ne pun fotovoltaice să încălzim apa.

Rep: În concluzie, nu vă ajută cu nimic legea aceasta, cel puţin deocamdată…
KI: Practic, nu cred. Adică, ne-ar ajuta dacă ar fi cineva, o firmă, care să exploateze apa asta şi ne-ar plăti ceva pentru exploatare.

Pe cine ajută noua lege

În afară de comuna sălăjeană Crasna mai sunt 40 de comune care ar urma să beneficieze de pe urma proaspetei legi.

Dintre localităţile din judeţele învecinate Sălajului, amintim Tinca şi Sânmartin în Bihor, Turda în Cluj, Ocna Şugatag în Maramureş şi Bixad şi Vama în Satu Mare.

“Apele minerale utilizate în scopuri terapeutice sunt încadrate în aceeași categorie cu sursele de apă minerală. Acestea sunt utilizate în băile și centrele medicale pentru prevenirea, tratarea sau ameliorarea multor afecțiuni. Potrivit proiectului de lege, autoritățile locale vor avea dreptul de a beneficia și de redevența pentru exploatarea apelor minerale terapeutice, care pot fi folosite pentru finanțarea măsurilor care vizează creșterea nivelului de trai al populației, furnizarea serviciilor publice necesare sau investiții în infrastructură, dar și pentru dezvoltarea turistică. Obiectivul UDMR este ca redevențele să rămână în bugetul local, pentru a putea fi direcționate în beneficiul comunității”, a declarat deputatul Miklós Zoltán, inițiatorul proiectului de lege.



Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *