Vernisajul expoziției „Aici este întotdeauna în altă parte” va avea loc vineri, 5 iulie 2024, ora 19.00, la Galeria „Moara cu Imagini” (Strada Morii 1/A, Zalău).
Expun artiștii Eva Chapkin, Flavius Lucăcel și Irina Motroc.
Curator – Lina Țărmure.
Expoziția Aici este întotdeauna în altă parte marchează debutul programului curatorial al spațiului „Moara cu Imagini”. Îmbinând practici a trei artiști aflați în generații diferite, marcați și motivați de subiectul comun al memoriei spațiilor, expoziția semnată de Eva Chapkin, Irina Motroc și Flavius Lucăcel este o prelungire conceptuală a spațiului-gazdă: fosta moară a Partidului Comunist Român.
Eva Chapkin este o artistă interdisciplinară ale cărei lucrări explorează teme precum individualitatea, memoria și digitalizarea lumii înconjurătoare. Ea navighează prin neo-expresionism folosind fotografia, tehnicile mixte, instalațiile și arta video, concentrându-se în mod special pe conceptul de dispariție și de evoluție al oamenilor în raport cu natura. Arta ei capturează esența trecerii timpului, servind drept documentare a sinelui, transformând actele banale în experiențe performative. Este absolventă a Facultății de Arte Plastice, secția Fotografie și Imagine Dinamică, din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Trăiește și lucrează la București.
Irina Motroc este o artistă multidisciplinară care trăiește și lucrează în București. A absolvit cursurile de Licență (2021) și Master (2023) ale Universității Naționale de Arte București, departamentul Grafică.
În practica sa, Irina investighează ideea de memorie care se redefinește odată cu trecerea timpului. Este interesată de teme în care autoreferențialul este folosit ca resursă pentru a trasa conexiuni către memoria colectivă, arhetipuri și relația care se creează între conștient și inconștient. Artista lucrează cu o gamă largă de medii, cum ar fi grafica, fotografia, obiectul, video, instalația. Folosește serialitatea și diverse tipuri de multiplicare, copiere și transfer ca metodă de evidențiere a caracterului repetitiv al evenimentelor, dar și schimbarea sau transformarea lor în timp, o juxtapunere vizuală a mai multor perspective sau stări.
Flavius Lucăcel este artist vizual și dramaturg. Interesat de memoria spațiilor, a satului, de memorii personale & colective din zona rurală (cu precădere Țara Silvaniei) și de reutilizarea unor obiecte domestice tradiționale în practica sa artistică, acesta se folosește de instrumente literare pe care le transpune în limbaj vizual. Creează narațiuni pe care le susține prin lucrări-obiect, adună obiecte din casele țărănești pe care le vizitează, „vânează” cadre de ferestre ale clădirilor urbane aflate în pragul colapsului. A expus în țară și străinătate. Trăiește și lucrează la Cluj-Napoca.
……
Moara cu Imagini este prima galerie privată de artă contemporană din Zalău. Gândită ca o extensie a Centrului Cultural „Moara Artiștilor”, galeria devine un punct de întâlnire al artiștilor vizuali tineri, proaspăt absolvenți sau încă studenți în diferite centre universitare din țară, al celor consacrați, deja recunoscuți și afirmați pe scena artelor naționale și internaționale, cât și pentru artiști aflați la o vârstă apropiată de cea a maturității, care au rămas, din diferite motive, într-un con de umbră. Spațiul își propune, astfel, o strategie de familiarizare a publicului local cu arta contemporană românească, dar și de întâlnire cu creatorii acesteia, formând punți de dialog între privitori și artefactele create recent.
Programul curatorial al spațiului este gândit de Lina Țărmure și își propune, pentru ediția din 2024 a Festivalului „Curtea Artiștilor”, o introducere în practicile artistice contemporane ce au marcat ultimele decenii ale istoriei artei recente. Reunind artiști din București, Cluj și Zalău, cele cinci expoziții vor avea teme distincte, fiind însoțite de tururi ghidate și dialoguri între curator și artiști.
……….
Lina Țărmure este curator și manager cultural. A absolvit cursurile de licență și masterat ale Facultății de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității Naționale de Arte din București, unde a studiat fenomenul curatoriatului în perioada postnouăzecistă din România. Curatoriază expoziții și produce proiecte culturale în București și în țară, cu artiști reprezentativi ai diferitelor generații. Uneori scrie despre artă, alteori antamează oameni. În 2019 a co-fondat spațiul de artă Diptych din București, unde curatoriază programul de evenimente al acestuia.