Vernisajul expoziției temporare „Graffiti de altădată. Scrisul cursiv la Porolissum în epoca romană”


Vernisajul expoziției temporare „Graffiti de altădată. Scrisul cursiv la Porolissum în epoca romană” va avea loc marți, 19 martie 2024, începând cu ora 14.00, în Beciul Cultural al Muzeului Județean de Istorie și Artă  Zalău.

Expoziția explorează documentele scrise pe materiale ceramice descoperite la Porolissum, important centru al frontierei nordice a Daciei romane.

Sunt evidențiate fragmentele de vase ceramice, țigle sau cărămizi romane care poartă texte scrise „de mână”, inscripționate în limba latină, în limba greacă sau în aramaică. Aceste texte dezvăluie o lume mai puțin cunoscută, a oamenilor de rând care au trăit pe meleagurile sălăjene în urmă cu aproape două mii de ani. Este vorba, printre altele, despre numele soldaților cantonați în castrul mare de pe dealul Pomăt, despre educație, despre identitatea locuitorilor din diferite imobile ale așezării civile devenită oraș, despre profesii sau despre activități religioase și „sportive”.

”Un segment important al expoziției se concentrează pe modalitățile științifice și tehnicile moderne prin care cercetătorii de azi fac eforturi pentru a aduce din nou la lumină texte ilizibile cu ochiul liber. trToate aceste evidențe puse la un loc, majoritatea prezentate pentru prima dată publicului larg, reprezintă un arc peste timp cu lumea romană, fiind printre cele mai personale legături pe care arheologia le aduce la lumină privind oamenii de rând ce au locuit la Porolissum în urmă cu aproape două mii de ani.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău vă așteaptă cu interes la vernisajul expoziției, unde veți avea ocazia să vă conectați cu istoria plină de viață a regiunii noastre”, spune Dr. Dan Deac, cercetător științific.One thought on “Vernisajul expoziției temporare „Graffiti de altădată. Scrisul cursiv la Porolissum în epoca romană”

  1. Pingback: Ora Sălajului

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *