Zalăul, în topul orașelor restante la capitolul “parcări”. Zălăuanii, blocați în vechile metehne


Un studiu recent arată că, în anumite orașe ale României, locuitorii găsesc destul de ușor locuri de parcare. În același timp, același studiu relevă că există orașe în care pentru a putea parca regulamentar trebuie să treci obligatoriu printr-un adevărat calvar. Unul dintre orașele în care situația, la acest capitol, nu stă deloc bine este și Zalăul. Ceea ce pentru noi nu este deloc o noutate.
În analiza realizată de trai.storia.ro regăsim nivelul de dificultate cu care locuitorii găsesc locuri de parcare în zonele în care locuiesc, iar datele prezentate trebuie interpretate astfel: cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât este mai ușor să găsești un loc de parcare.

 

Orașul Alexandria se află pe primul loc în topul respectiv, cu un scor de 57,8 puncte, urmat de Râmnicu Vâlcea (57,7 puncte) și Drobeta-Turnu Severin (55,9). În schimb, Bucureștiul este orașul în care rezidenții întâmpină cele mai mari dificultăți în găsirea locurilor de parcare, obținând un punctaj de 39,1. Capitala este urmată în top de orașe mari precum Cluj-Napoca (39,9), Constanța (41,8) și Iași (43). Alte orașe în care locuitorii consideră că găsesc cu dificultate locuri de parcare sunt: Ploiești (45), Zalău (45,2), Tulcea (45,4), Galați (45,9), Târgu Mureș (45,9) și Sfântu Gheorghe (46,1).

După cum putea vedea mai sus, deși municipiul Zalău nu se poate compara, ca număr al populației, cu majoritatea orașelor din topul cu “rezultate negative” din care face parte, el totuși “derapează” la capitolul parcări. Sigur, instinctiv, suntem tentați să aruncăm toată vina în cârca autorităților locale. Nu am greși foarte mult, având în vedere haosul cu care ne confruntăm zilnic toți cei care aleg să se deplaseze în oraș cu propriul autoturism.

De mult, de prea mult timp, șantierele deschise în Zalău au avut drept efect reducerea drastică a numărului locurilor de parcare, ambuteiajele, praful pe care zilnic îl înghițim șamd. Lucrările făcute haotic, fără cap și coadă, termenele de finalizare a proiectelor depășite în cascadă etc., toate au dus la situația în care, astăzi, nu mai poți arunca un fir de păr în parcările amenajate la nivelul muniicpiului. Cât despre autovehiculele parcate haotic pe trotuare sau spații verzi nici nu mai are sens să amintim. La acest capitol, avem toate șansele ca, în scurt timp, să inventăm noi, aici la Zalău, parcarea într-o dungă sau cea din vârful copacului.

Promisiuni din partea Primăriei am tot auzit, însă ele s-au lovit de finalitate ca nuca de perete. Practic, astăzi, dacă îți iei inima în dinți și te prinzi bine de volan, oriunde ai încerca să parchezi în Zalău, vei intra într-o adevărată aventură.
Pe de altă parte, noi, cei care ne plângem de lipsa locurilor de parcare, avem partea noastră de vină. Cum altfel?! Din obișnuință sau, mai degrabă din comoditate, chiar dacă locuim la doi pași de locul în care ne facem zilnic cumpărăturile ori mergem la serviciu, preferăm să o facem cu propria mașină. Iar dacă într-o familie compusă din trei-patru membri, fiecare dintre aceștia deține câte-un permis de conducere și câte un talon auto pe numele său, e dincolo de demnitatea fiecăruia dintre ei să nu-și conducă propria mașină chiar dacă destinația lor e la o aruncătură de băț.

Cât despre dezinteresul zălăuanilor în privința apelării la mijloacele de transport în comun, nici nu mai are sens să amintim. Astfel, înainte să arătăm cu degetul spre autorități, care evident că au marea lor parte de vină la acest capitol, nu ar strica să ne reevaluăm noi, deținătorii de autoturisme, proastele obiceiuri.Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *