Ziua Crucii Roșii Române. 148 de ani de umanitate


La 4 iulie se sărbătorește Ziua Crucii Roșii Române, dată la care, în 1876, s-a înfiinţat Societatea de Cruce Roşie din România şi a primit recunoaşterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

Romania a devenit Parte semnatară la prima Convenție de la Geneva, din 1864, și a ratificat-o în 1874. Doi ani mai târziu, la 4 iulie 1876, a luat ființă Societatea Crucea Roșie din România, care și-a început activitatea în actualul sediu al Spitalului Coltea din București.

Printre semnatarii actului de înființare a Crucii Roșii Române se regăsesc importante personalități ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino și Dr. Carol Davila.

Primul președinte al Crucii Roșii Române a fost Prințul Dimitrie Ghica, țn perioada 1876-1897.

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România (SNCRR) este o organizaţie umanitară, membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, auxiliară autorităţii publice şi abilitată prin lege să asigure asistenţa umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile.



Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *