Ziua Internaţională a Romilor a fost marcată, luni, la Zalău printr-un eveniment cultural ce a inclus un concurs de “Miss Romanca”, în care fete din această etnie au etalat costumele tradiţionale, precum şi prin momente de muzică şi poezie, susţinute de elevi de la şcolile generale din Sălaj care au mediatori şcolari sau profesori de limba romani, transmite Agerpres.
“În România au fost şi există numeroase iniţiative concrete care vizează aducerea romilor în şcoală şi educarea acestora (…). Astfel, în 1991, Ministerul Educaţiei a recunoscut oficial alfabetul internaţional de limbă romani, pe care l-a introdus în mod oficial în şcolile în care limba şi istoria romilor sunt studiate. (…) Ziua Internaţională a Romilor este marcată în fiecare an pe această dată de 8 aprilie, pentru că este important să menţinem vie memoria victimelor şi să condamnăm ferm politicile discriminatorii şi crimele comise”, a declarat, la festivitatea de luni, inspectorul pentru minorităţi din cadrul Inspectoratului Şcolar General, Rita Rosz.
Dinu Iancu Sălăjanu: În cariera de solist am mai avut mulţi alţi prieteni de etnie romă, care mi-au fost mentori
La manifestarea dedicată romilor a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjeanu, care a precizat că în cariera sa de solist de muzică populară a avut mulţi mentori de etnie romă.
“Vreau să vă luptaţi pentru drepturile voastre şi în primul rând pentru a câştiga lupta cu viaţa. Ca să puteţi să aveţi încredere, trebuie să ştiţi că aveţi modele. Eu, Dinu Iancu-Sălăjanu, am învăţat muzică de la cei din etnia voastră, de la un om extraordinar, pe care toată lumea unde mergeam îl numea profesor. (…) Am mai avut mulţi alţi prieteni de etnie romă, care mi-au fost mentori”, a menţionat preşedintele CJ Sălaj.
În cadrul evenimentului, elevi de etnie romă de la mai multe şcoli din judeţ au recitat poezii şi au cântat melodii specifice acestei etnii, iar mai apoi a avut loc concursul “Miss Romanca”, la care au participat fete îmbrăcate în costume tradiţionale ale romilor, care au cântat şi dansat melodii din tradiţia romilor.
Manifestarea a fost organizată de Asociaţia pentru Combaterea Sărăciei Sălaj în colaborare cu Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj.